Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Lamborghini Urus među zadnjima popustio trendu SUV-ova

17. Prosinac 2017.

Nije neko iznenađenje, ali ipak malo šokira činjenica da je i Lamborghini pokleknuo trendu SUV-ova i ponudio novi model nazvan Urus. Prije nego što osudimo talijansku marku u vlasništvu VW-a, treba uzeti u obzir olakotne okolnosti, a mi smo ih pronašli čak tri. Prva je da je Lamborghini još davne 1986. godine ponudio model LM002, koji nije bio SUV, već monstruozni terenac. Tada su se mnogi zgražali nad tom ‘spodobom‘ koja se proizvodila do 1993. godine. Druga je olakotna okolnost to što je Lamborghini ponudio koncept novog SUV-a još prije pet godina i na taj način opipavao bilo javnosti. A upravo je ta javnost žedna SUV-ova treća i najvažnija olakotna okolnost. Pitanje je kako bi danas izgledao Porsche da se nije pojavio Cayenne, a potražnja diktira proizvodnju i stoga se Lamborghini prilagodio potrebama i željama kupaca.

Ispod poklopca

Još prije pet godina Lamborghini je ponudio koncept novog SUV-a opipavajući tako bilo javnosti. Pokazalo se da je javnost još uvijek žedna SUV-ova i nije bilo druge nego zaigrati s novim modelom.

Urus je u mnogočemu sličan već spomenutom konceptu i prema linijama trebao bi biti pravi Lamborghini. Ispod poklopca je četverolitreni Twin-turbo V8 benzinac koji isporučuje monstruoznih 650 KS i 850 Nm najvećeg okretnog momenta. Urus ima osamstupanjski elektrohidraulično kontrolirani automatski mijenjač koji snagu isporučuje na sva četiri kotača, s raspodjelom momenta u omjeru 40/60 na prednju i stražnju osovinu te s maksimalnih 70 posto na prednju te najviše 87 posto na stražnju, ovisno o biranom režimu vožnje. Upravljanje svim kotačima preuzeto je s modela Aventador, a performanse su ubojite za jedan SUV: Urus s uključenim launch controlom ‘stotku‘ iz stajanja hvata za 3,59 sekundi, a najveća mu je brzina 300 km/h.

https://www.youtube.com/watch?v=WVA4Se2WpaY

Bez kompromisa

Za Urus Lamborghini je posudio kućnu VW-ovu MLB platformu na kakvoj se već voze Bentley Bentayga, Audi Q7 i novi Porsche Cayenne. Urus dolazi s najvećim kočnicama na svijetu, golemim 17,3-colnim karbon-keramičkim diskovima s deseteroklipnim kočionim kliještima sprijeda. Unutrašnjost je luksuzna i tu nema kompromisa, a vozač naravno sam može namještati većinu parametara vožnje ovisno o stilu i raspoloženju. Poznata je i cijena, koja će u Europi iznositi 171.500 eura, plan proizvodnje je 3500 primjeraka na godinu. Prve isporuke očekuju se na proljeće. S početkom 2019. godine osim postojećeg motora stiže i plug-in verzija, a dizelaša zasad nema u najavi.

19. travanj 2024 13:01