Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Macan - Porscheov adut za sve uvjete i načine vožnje

04. Lipanj 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=ovil7YyCDjE

Kao i među svojim sportskim automobilima, nakon uspješnog razvoja modela Cayenne od Porschea se očekivalo da u klasi SUV-ova ponudi novi uspješan model. S Macanom, manjim sportskim SUV-om, sva očekivanja potpuno su ispunjena, što je najbolje pokazalo tržište. Naime, Macan je sa svojih 95 tisuća primjeraka najprodavaniji Porscheov model od trenutka kad je lansiran.

>>> VIDEO: Suzuki Swift – peta generacija izgubila 120 kilograma

Macan je vidljivo manje vozilo, pa čak i iznutra, ali kad se sjedne u njega, manjak prostora ne osjeća se toliko da bi ikome bilo neudobno. Razumljivo, jer i dalje je riječ o SUV-u, makar bio manji i sportski, pa premda izgleda kao mini Cayenne, još uvijek je masivniji od konkurenata iz klase.

Sportska narav mališana

Na Porscheovoj vozačkoj akademiji održanoj na Intercity Istanbul Parku iskušali smo modele Macana − GTS snage 360 KS i Turbo Performance snage 440 KS. Riječ je o vozilima stvorenima za sve uvjete i načine vožnje.

Definitivna prednost Macana kad ga se uspoređuje s Cayennom jest u tome što se u ovom malom SUV-u Porscheova sportska narav bolje osjeća. Poput drugih modela, Macan na asfaltu stoji kao ‘na tračnicama‘, ali nešto niže težište u odnosu na većeg Porscheova terenca te nešto manja kabina čine ga pogodnijim za sportsku vožnju. Macanova oprema jednaka je kao i kod drugih Porschea, dakle može se koristiti prednostima PSM-a (Porsche stability management), koji, primjerice pri proklizavanju na kiši, prebacuje snagu odnosno kočenje na kotače kojima je najpotrebnija, ili PTM-a (Porsche traction management), koji upravlja pogonom na sva četiri kotača. Također, osim klasičnog off -road moda rada, Macan je opremljen i načinom rada za uspon i silazak po teškom i jako strmom terenu. Kako to funkcionira? Naprosto pritisnete dugme i lagano krenete pod gasom u uspon ili pod kočnicom u silazak i onda računalo preuzme kontrolu i dovrši vožnju, a da vozač mora samo upravljati volanom.

I za grad i za put

Porsche Macan može se kupiti s dizelskim motorom od 254 konjske snage ili benzinskim motorima od 252 do 440 ‘konja‘. Na stazi Intercity Istanbul Park iskušali smo modele GTS snage 360 KS i Turbo Performance snage 440 KS, koji je perjanica Porscheove linije Macan. Doista riječ je o vozilu stvorenom za sve uvjete i načine vožnje. Nije prevelik za grad, dovoljno je prostran za put, primjereno visok i prilagodljiv za vožnju izvan ceste te prilično snažan i dobro opremljen pouzdanom elektronikom za sportsku vožnju. Cijena? Ako uopcć možete razmišljati o kupnji, prava sitnica.

25. travanj 2024 04:30