Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Mercedes-Maybach G 650 Landaulet - vole ga predsjednici, a za cijenu se ne pita

05. Ožujak 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=o7uGiiHsVr0

Među mnogim Mercedesovim modelima koji su u prodaji jedan već sad ima kultni status, a riječ je o terenskoj G-klasi. Kako bi se taj status potvrdio gotovo svake godine njemačka tvrtka izbaci jednu specijalnu seriju tog modela. Tako je za ovu godinu premijerno najavljen model pod nazivom Mercedes-Maybach G 650 Landaulet 2018. Posljednja brojka odnosi se na datum isporuke vozila jer će proizvodnja započeti potkraj 2017., ali i završiti početkom 2018. Ukupno će biti izrađeno samo 99 primjeraka za cijeli svijet, a prednarudžbe će početi na skorašnjemu Salonu automobila u Ženevi. Može se očekivati da će kompletna količina biti vrlo brzo rasprodana; naravno, kupci će se pronaći ponajprije na Arapskom poluotoku.

Vole ga predsjednici

Kad Mercedes doda ime Maybach, onda je riječ o najluksuznijem izdanju, a model Landaulet uz to ima platneni krov koji se spušta i podiže. Bit će napravljeno samo 99 primjeraka za cijeli svijet.

Već naziv dovoljno govori o vozilu jer kad Mercedes doda ime Maybach, onda je očito riječ o najluksuznijem izdanju. Model Landaulet uz to ima platneni krov koji se spušta i podiže, ali samo na stražnjem dijelu vozila. Naravno da je prva asocijacija na nekadašnji S 600 Pullman kojim su se vozili državnici, pa i Josip Broz Tito. Naglasak u novome modelu stavljen je upravo na stražnja sjedala, pardon na stražnje fotelje, koje se naravno namještaju u svim smjerovima i imaju masažu svih dijelova leđa. Upravo putnici na stražnjim sjedalima odlučuju hoće li se voziti sa spuštenim ili podignutim stražnjim krovom, odnosno žele li pregraditi prostor koji ih dijeli s vozačem. Ispred njih je 10-inčni multifunkcionalni ekran.

https://www.youtube.com/watch?v=8ceO0FLNyIA

Za cijenu se ne pita

Kao jedini logičan izbor nameće se 12-cilindrični motor koji razvija 621 KS uz okretni moment od simboličnih 1000 Nm. Naravno da se podaci o performansama i potrošnji čuvaju poput neke vojne tajne, ali sigurno je da spremnik goriva ima troznamenkastu brojku. Automobil nije postavljen na klasičnoj G platformi, već na onoj modela 4 x 4 (na kvadrat), koja je na 45 centimetara od tla. A koliko stoji ovo čudo od automobila? Prema neslužbenim informacijama oko 615.000 eura, naravno bez davanja, ali onaj tko ga kupuje ujedno kupuje dio automobilske povijesti i sigurno je da će mu vrijednost s godinama samo rasti.

22. travanj 2024 11:29