Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Ministar Pavić predstavio sustav EESSI koji smanjuje administraciju i papirologiju

09. Srpanj 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=wtbohvVsf1w

Regos je u utorak predstavio EESSI sustav, koji Hrvatsku spaja sa članicama EU-a na pitanju brže razmjene informacija iz područja socijalne skrbi te smanjuje administraciju i papirologiju.

"EESSI je korak naprijed u elektroničkoj razmjeni podataka iz sustava socijalne sigurnosti. Omogućava razmjenu podataka s ostalim zemljama članicama EU-a u području mirovinskog sustava, zdravstvenog sustava i sustava zapošljavanja", rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić na predstavljanju projekta.

Elektronička razmjena informacija o socijalnoj sigurnosti (EESSI) donosi promjene u načinu rada hrvatskih institucija, u prvom redu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) i Središnjeg registra osiguranika (Regos).

Ustanove s područja socijalne sigurnosti će kroz informacijski sustav razmjenjivati elektroničke dokumente i slijediti zajednički dogovorene postupke, dok Regos provodi projekt i djeluje kao jedinstvena pristupna točka između nadležnih ustanova država članica.

Hrvatska pristupna točka prema EU-u puštena je u rad prije nekoliko dana pa sada uključene hrvatske institucije trebaju razviti dodatne aplikacije, koje će u konačnici dovesti do bolje kontrole nad svim pravima koje hrvatski građani uživaju u EU-u, pojasnio je Pavić.

HZZ je svoju aplikaciju razvio te od prošlog tjedna primjenjuje sustav i predmete rješava elektronskim putem. Primjerice, osobe koje su dio svog radnog vijeka provele u inozemstvu i vratile se u Hrvatsku puno će lakše ostvarivati prava iz mirovinskog sustava i doći do podataka o stažu.

Uključene 32 države i 8000 institucija

Građani u inozemstvu i Hrvatskoj lakše će ostvarivati prava na naknade za zapošljavanje, a razvojem modula HZZO-a omogućit će se da građani koji su otišli u inozemstvo nemaju dvostruko financiranje zdravstvenog osiguranja. Tako će se smanjiti broj korisnika koji koriste zdravstveno osiguranje ovdje, a žive u inozemstvu.

U EESSI su uključene 32 države, a Hrvatska je jedna od prvih 10 koje su ušle u punu produkciju i spremne su implementirati sustav u svoje poslovne procese, istaknula je ravnateljica Regosa Iskra Primorac.

U sustav će biti uključeno ukupno 8000 institucija i regionalnih ispostava, pokrit će više od 120 poslovnih procesa, razmjenjivati više od 320 različitih vrsta dokumenata, a podržava desetke jezika, pisama i formi podataka.

Primorac je istaknula da će sustav imati izravan utjecaj na više od 14 milijuna građana EU-a koji žive i rade izvan svoje matične zemlje. Njihovi podaci bit će dostupni na razini EU-a bez papirologije i poštanskog posredovanja, čime se smanjuju troškovi i nepotrebna birokracija.

"EESSI građanima donosi olakšan i brži pristup informacijama bez administrativnih, nacionalnih ili pravnih komplikacija. Svela bih to na tri ključne riječi - integracija, umrežavanje i sveprisutnost bez obzira gdje radili, putovali ili boravili", poručila je Primorac.

14. travanj 2024 05:14