Aktualno
StoryEditor

VIDEO: MIT predstavio zasad najčvršći i najlakši materijal svijeta

11. Siječanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Nije mit, već znanstvena činjenica! Zahvaljujući stručnjacima prestižnog MIT-a (Massachusetts Institute of Technology), izumili su materijal koji je 95 posto manje gušći i čak 10 puta čvršći od čelika. Desetljećima, grafen je bio najčvršći materijal poznat čovječanstvu. Međutim, na tronu najčvršćeg i najtanjeg taj je materijal sada zamijenio materijal sastavljen od "pahuljica" grafena, spojenih u 3D, gle čuda, savitljivu masu.

Testiranja su provedena na 3D printanim modelima ove nove mase, u koju su ugrađeni grafeni zadržali poroznu strukturu. Prva istraživanja pokazala su kako je, zahvaljujući geometrijskoj strukturi, stvoren materijal iznimne čvrstoće, a male mase.

https://www.youtube.com/watch?v=VIcZdc42F0g

- Naša najnovija istraživanja ukazuju kako krucijalan aspekt nove 3D forme materijala upravo njegova neobična geometrijska konfiguracija, a ne isključivo supstance od kojih je izgrađen. To nam kazuje kako bi se slične, lagane i vrlo čvrste materijale, moglo napraviti od različitih supstanci, ukoliko primijenimo sličan geometrijski nacrt- kaže u priopćenju MIT.

Predstojnik Odjela za civilni i odjel inženjeringa okoliša, Markus Buehler, pojašnjava kako, želite li napraviti tanak i čvrst materijal "možete koristiti grafene ili primjerice metal ili polimer bilo koje vrste, ali koristeći geometriju koju smo otkrili", kako bi postignuli željene karakteristike.

- Riječ je o nečemu što može poprimiti različite oblike - rekao je Buehler.

Ovo je otkriće značajno i za arhitekturu, jer iz rečeno proizlazi kako bi, primjerice, veliki mostovi mogli biti građeni sukladno geometriji otkrivenoj na MIT-u. Proizlazi kako bi se građevine, prema geometrijskoj shemi, tako mogle graditi iz znatno lakših materijala, a istovremeno biti iznimno čvrste i postojane.

24. travanj 2024 07:16