Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Mljekari u Bruxellesu zasuli političare tonom mlijeka u prahu

24. Siječanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Čak tonu mlijeka u prahu razasuli su Bruxellesom proizvođači mlijeka, nezadovoljni otkupnom cijenom. Europska unija kupila je velike količine mlijeka u prahu, ali je farmerima obećala kako ih neće puštati na tržište dok se cijene malo ne oporave.

Čini se kako je došlo do kršenja tog dogovora, budući je EU ipak odlučio plasirati dio mlijeka u prahu na tržište, što, smatraju mljekari, će dodatno pojeftiniti ionako jeftino mlijeko u cijeloj Europi.

>>>Tolušić: Krećemo u provjeru, regulaciju akcijske prodaje mlijeka

Nekoliko stotina mljekara jučer je prosvjedovalo ispred zgrade Europskog vijeća. Koristeći poljoprivrednu mehanizaciju raspršili su mlijeko u prahu po cijeloj četvrti, te njime pokrili ne samo europske političare koji su se taj dan zatekli u zgradi u kojoj inače zasjedaju na dnevnoj razini, ali i policijske službenike koji su nastojali osigurati prosvjedni skup.

- Mlijeko u prahu ima snažnu simboliku, jer ono je sredstvo koje ubija nas i zemlje koje se tek oporavljaju od krize - rekao je za Reuters francuski poljoprivrednik Adrien Lefevre.

Oglasila se i Europska komisija priopćenjem kako je odlučeno na tržište staviti samo mali dio od ukupno 350 tisuća tona mlijeka u prahu, kojim raspolaže EU. Odbacili su optužbe da su krivi za uništavanje mljekarske industrije i poručili kako otpuštanje te manje količine mlijeka u prahu na tržište neće destabilizirati cijene mlijeka u Europi.

https://www.youtube.com/watch?v=aPcsSdpDFhk

25. travanj 2024 13:19