Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Novi električni bicikl Mate Rimca gotovo da se ne isplati ukrasti

16. Ožujak 2019.

Pametni električni bicikl Greyp G6 predstavljen je u velikom stilu u petak navečer u domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu. Osnivač Rimac Automobila i Greypa Mate Rimac u dinamičnoj je prezentaciji pokazao kako radionica iz Svete Nedelje nameće nove trendove svjetskoj biciklističkoj industriji.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

@materimac otkrio kako izgleda najnoviji električni bicikl #GreypG6 #greyp #novimodel #električnibiznis

Objavu dijeli Lider media (@lider.media)

Naše naume od samog početka smatrali su nemogućim, kad bi ih čuli, ljudi su dizali obrve u čudu. Izazivali su skepsu. Govorili su nam da smo ludi. Kad sam zatražio pomoć na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, rekli su mi da je nemoguće proizvoditi električne automobile u Hrvatskoj, ponovio je već dobro poznatu priču o nastanku Rimac Automobila njihov osnivač Mate Rimac kako bi dodatno naglasio važnost najnovijih dostignuća svoje tvrtke.

Sve je nemoguće, dok netko to konačno ne napravi, rekao je na početku predstavljanja nove jurilice u električnom voznom parku tvrtke Greyp koja posluje odvojeno od Rimac Automobila.

- Trebalo je 4 godine intenzivnog istraživanja, razvoja i testiranja kako bismo razvili proizvod koji predstavljamo javnosti. Odlike sustava i same tehnološke platforme, važnije su od samog proizvoda. Za razliku od tradicionalnih biciklističkih kompanija, umjesto opremanja bicikla električnim pogonom, mi smo bicikl razvili oko pogona, senzorike i stalnog pristupa internetu. Vjerujem da smo na jedinstven način spojili biciklističke i digitalne komponente, integrirali senzoriku i kamere, umrežili bicikle, razvili mobilnu aplikaciju i na taj način stvorili potpuno novo iskustvo vožnje bicikla. U ovaj projekt smo uložili četiri godine razvoja i vjerujemo da je ovo prekretnica za našu firmu, a ako možemo zanemariti skromnost na trenutak, prekretnica za biciklističku industriju - izjavio je Rimac.

Zasad je 70 primjeraka bicikla spremno za prodaju na webshopu. Cijena im se kreće od 6.500 do 7.500 eura.

Bicikl s mozgom

Novi brdski bicikl odlikuje se visokom tehnologijom koja je doista impresivna budući da G6 na neki način briše paradigmu bicikla kao predmeta. On postaje samovoljan, inteligentan i tako zapravo doista odvodi biciklističku industriju na novi nivo.

https://www.youtube.com/watch?v=cLh4YJl5z1w

Biciklu je podaren mozak.

G6 na temelju informacija dobivenih iz niza ugrađenih senzora direktno sudjeluje u donošenju odluka koje utječu na ponašanje bicikla, a time i samu vožnju, a u nekim slučajevima i sam može donijeti odluku. Primjerice, na temelju broja otkucaja srca vozača, G6 sam prilagođava nivo asistencije motora, a G-senzor detektira opasne situacije i započinje proceduru slanja poziva u pomoć. Niz podataka koji se prate i bilježe, poput prikaza utrošene energije vozača, ali isto tako i one električne, pružat će uvid u stanje bicikla i u navike korisnika, a sve s ciljem unaprjeđenja korisničkog iskustva i još boljeg doživljaja.

G6 je, za razliku od svog prethodnika, pedelec model što znači da vozač pri pedaliranju ima asistenciju električnog motora, ali čim prestane pedalirati i asistencija motora prestaje.

Noćna mora kradljivcima

Povezivost omogućava slanje naredbi biciklu ili pak dohvaćanje snimaka s integriranih kamera na biciklu, čak i kad bicikl i korisnik nisu na istoj lokaciji. Kamere s funkcijom neprekidnog snimanja bilježe svaku situaciju, a video snimke i fotografije moguće je podijeliti u realnom vremenu na društvenim mrežama.

Posebnost nove generacije Greyp bicikala stalna je povezanost na internet putem eSIM tehnologije koja omogućava daljinsko upravljanje određenim funkcijama bicikla kao i nadgledanje. Zahvaljujući suradnji s Hrvatskim Telekomom svaki Greyp bicikl bit će isporučen vozaču s već aktiviranom internet vezom, bez potrebe za fizičkom SIM karticom ili ugovornom obavezom.

Iako je mnogima nedostižan zbog svoje cijene, potencijalni kradljivci mogu odmah odustati od zločestih primisli.

Uz toliku pamet koja je ugrađena u novi model Greyp G6, taj je bicikl neisplativo ukrasti. Čim ga se dotakne, prijavljuje neželjene dodire i lokaciju (snimka kamere) vlasniku. Vlasnik tada može poslati poruku ‘prekršitelju‘, a ako se kradljivac upusti u avanturu s biciklom, vlasnik ga jednim dodirom svog mobitela može ‘ubiti‘. Bicikl, ne kradljivca. :) G6 bez pogona i u tuđim rukama tvrdoglavo će ostati ‘mrtav‘ sve dok mu se vlasnik ne približi sa svojim mobitelom i ne da mu znak da može ponovno oživjeti.

https://www.youtube.com/watch?v=GArZkVNHKGQ

Zanimljiv je i aspekt gejmifikacije - svi korisnici mogu se međusobno virtualno utrkivati na različitim stranama svijeta, a upravo to će sutra učiniti Rimac sa svojim timom na tajnoj lokaciji.

Specifikacije za one koji žele znati više

Okvir je napravljen od kompozita ojačan karbonskim vlaknima, enduro geometrije na 27,5+ gumama, sa ovjesom od 150mm hoda izrađen sa RockShox komponentama.

https://www.youtube.com/watch?v=q2ll8DWm47s

Baterija i integrirani BMS (Battery Management System), razvijena i proizvedena u Greypu, ima kapacitet od 700 Wh.

Motor, proizvođača MPF Drive, ima Greypu prilagođen firmware koji omogućava izvrsnu kontrolu, ali i dalje jaki okretni moment i prirodni osjećaj pod nogama.

19. travanj 2024 01:49