Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Od beskućnika imigranta do vrhunskog pariškog šefa s Michelinovom zvijezdom

11. Veljača 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=viX08hdfNn4

Kada je libanonski kuhar Alan Geaam prvi put stigao u Pariz prije dvadeset godina, spavao je na ulicama, izgubljen i bez novca, nije znao izgovoriti gotovo ni jednu francuskog.

Geaam, koji je započeo svoju karijeru kao perač posuđa i u to vrijeme spavao po pariškim parkovima, ovoga je tjedna dobio prvu Michelinovu zvijezdu za svoj novi restoran.

- Nikada nisam mislio da bi Michelin bio zainteresiran za nekog samoukog, poput mene. Morao sam spavati na ulici s 19 godina i počeo sam kao perač posuđa, rekao je AFP-u.

Iz Libanonske vojske, preko pariških parkova, pa sve do Michelinove zvijezde

- Mislio sam da se to događa samo glavnim kuharima u velikim hotelima ili onima koje su obučavali veliki majstori, no pokazalo se suprotno. Ovo je prekrasno iznenađenje, rekao je 43-godišnjak koji je rođen u Liberiji, a roditelji su mu libanonskog podrijetla. Jednu ratnu zonu, zamijenili su drugom vrativši se u Beirut.

>>>Novih 15 zdravih trendova u 2018.

[caption id="attachment_321442" align="aligncenter" width="750"] Foto: Youtube[/caption]

Geaamova je fascinacija hranom bila očita. Od malena je gledao kulinarske emisije na televiziji, a ne crtiće. Počeo je kuhati tijekom boravka u vojsci u Libanonu, a pukovnik njegove pukovnije bio je toliko impresioniran da ga je proglasio svojim osobnim kuharom. Geaam nikada nije mislio da će kuhati u Francuskoj, no dobio je priliku kada se kuhar u restoranu gdje je prao posuđe ozlijedio, piše france24.

 "Ali znate kuhati!"

- Radio sam tijekom dana kao građevinski radnik, a noću sam isporučivao pizze i prao posuđe. Jedne večeri kada je kuhar ozlijedio ruku, porezao se na nož te hitno morao otići u bolnicu, nitko me nije pitao, samo sam preuzeo njegov posao. Bilo je zauzeto 14 stolova i sve goste sam poslužio. Na kraju večere bili su oduševljeni. Vlasnik mi je rekao: "Ali znate kuhati!" rekao sam: "Da."

>>>FOTO: Restoran ZOI mjesto je gdje se isprepliću povijest, strast i hrana

Budući da je Geaam dobio svoju Michelinovu zvijezdu u ponedjeljak navečer, telefon njegova restorana nije prestajao zvoniti. Rekao je da se njegov mali tim visoko talentiranih kuhara, čiji životopisi priznaje izgledaju daleko impresivniji od njegovog, osjeća sjajno zato što se nešto vrlo značajno dogodilo u njihovim životima. Razlog zbog kojeg kuha je jednostavan - želi da ljudi budu sretni,  kaže Geaam, koji je s deset godina radio s ocem u trgovini  s namirnicama i tada je već osjetio da ima smisla za biznis, dok ga je majka "naučila kako voljeti ljude i kako kuhati".

 

>>>Nutricionistkinja Lada Šnajder: Dug život i dobro zdravlje započinju s tanjurom

- Možete kritizirati Michelinov vodič, ali mogu vam reći da je njegov učinak uistinu značajan, a zvijezda itekako daje na važnosti. U roku od nekoliko sati restoran je rezerviran za tri tjedna unprijed. E to je uspjeh, rekao je. Geaam, koji je uspjeh posvetio svojim roditeljima koji su "izgubili sve“.

19. travanj 2024 15:27