Aktualno
StoryEditor

VIDEO Online bonton: Pravila poslovnog komuniciranja društvenim mrežama i e-mailom

14. Travanj 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=-6TC1BeVzi4

Informatička pismenost nužnost je suvremenog doba, zato bi naše ponašanje i komuniciranje na digitalnim platformama trebalo biti usklađeno s kulturno-civilizacijskim poslovnim i društvenim normama. U online zajednici su se, kao i u offline komunikaciji, razvila neka pravila komuniciranja kako bi se izbjegli ili spriječili mogući nesporazumi i sukobi te poruke i informacije prenijele jednostavnije i učinkovitije. Evo nekoliko savjeta stručnjakinja Mirele Španjol Marković i Nike Gulin iz Ciceron komunikacija:

Elektronička pošta

  • Na e-poruku trebalo bi odgovoriti što prije, najkasnije u roku od 48 sati. Treba voditi računa i o tome da je email kao dokument, dakle treba ga pisati sadržajno i gramatički ispravno, kako ne bi naštetio imidžu tvrtke i osobe koja ga šalje.
  • Da biste bili sigurni da ljudi znaju tko ste, uključite liniju ili dvije na kraju poruke s podacima za kontakt. U internetskom žargonu to je poznato kao .sig ili ‘signature‘ datoteka, a nadomješta vašu posjetnicu.
  • VELIKA SLOVA IZGLEDAJU KAO DA VIČETE. Također rabite oprezno uskličnike i upitnike, te sarkazam u tekstu jer mogu djelovati uvredljivo.
  • Počne li e-poruka samo s ‘Poštovani‘, većina primatelja ne nastavi čitati jer je depersonalizirana. Takve poruke automatski pošaljemo u smeće. Radije se pošiljatelju obratite imenom i prezimenom.
  • Emotikoni, najčešće ‘smajlići‘, su zamjena za neverbalnu komunikaciju koje u online komunikaciji nema. Koristite se njima da naznačite ton i stajalište, ali s mjerom.

Rasprave na Fejsu

  • Oprezno birajte u koje ćete rasprave ulaziti. Imate pravo izreći mišljenje, ali bolje je to ne činiti kada je u pitanju tema o kojoj ne znate dovoljno.
  • Imajte na umu da ste gost na nečijem zidu, pa si nemojte dozvoliti neosnovane napade, budite kulturni i civilizirani, kao što se to zahtijeva i u komunikaciji ‘face to face‘.
  • Uvjeravati nekoga na Facebooku da su njegova stajališta neispravna nema smisla, radije preispitajte vlastita stajališta i stupanj tolerancije prema drukčijemu mišljenju.

Objavljivanje fotografija

  • Fotografije na Facebooku, Instagramu i drugim online kanalima za budućeg poslodavca su izvor informacija o kandidatu, stoga pazite kakav dojam ostavljate.

Cijeli tekst pročitajte u novom Lideru. Možete i digitalno.

21. travanj 2024 06:09