Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Osvježeni Google Earth nudi 3D karte, više od 50 virtualnih tura

19. Travanj 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=O-XidwKsKAE

U sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje, Google je predstavio novu redizajniranu uslugu Google Earth dostupnu na web preglednicima i Android uređajima. Predstavljena verzija uvodi nove značajke, pa tako korisnici mogu promatrati 3D kartu pojedinih lokacija, proučavati razna mjesta na Zemlji, ali i sudjelovati na vođenim turama preko svog Chrome preglednika ili pametnog telefona, prenosi The Verge.

>>>Google testira novo korisničko sučelje za YouTube, gledanje videa uskoro će biti praktičnije

Interaktivne ture vode znanstvenici, dokumentaristi i drugi stručnjaci zahvaljujući kojima korisnici uče zanimljivosti o planetu. Iz Googlea kažu da je trenutno na raspolaganju više od 50 tura, a nalaze se u novom dijelu usluga pod nazivom Voyager, te uključuju obilazak nacionalnog parka Tanzanian Gombe pod vodstvom stručnjakinje Jane Goodall i njezinog tima.

Također, na raspolaganju su video prikazi putovanja kroz šest različitih staništa u produkciji BBC-Earth, a osim toga postoji i tura za djecu kroz Meksiko koju vodi Lola iz Ulice Sezama kroz koju djeca mogu učiti o Majanskim ruševinama.

[caption id="attachment_268675" align="alignnone" width="300"] Foto: The Verge[/caption]

Novi Google Earth također ima i opciju ‘osjećam se sretnim‘ (I‘m Feeling Lucky), koju su preuzeli iz Google tražilice. Ako korisnik odabere tu opciju, aplikacija će ga provesti kroz razna mjesta, od opernih kuća u Italiji, pa sve do dalekog Japana, prije nego što prikaže kartice znanja sa zanimljivim činjenicama. Tamo korisnik također može na svom pregledniku ili mobilnom uređaju vidjeti položaj objekta u 3 dimenzije.

>>>Šuška se da Google priprema ‘virtualno sanjarenje’ sa Zemljom

Pritiskom na 3D gumb u kutu korisničkog sučelja korisnik će moći vidjeti snimku raznih povijesnih, zemljopisnih i arhitektonskih čuda snimljenih dronom diljem svijeta.

[caption id="attachment_268676" align="alignnone" width="300"] Foto: The Verge[/caption]

Iz Google-a kažu da je priprema nove aplikacije Google Earth trajala dvije godine, dostupna je na pregledniku Chrome i Android uređajima, a u skorije vrijeme biti će dostupna i na drugim preglednicima te iOS uređajima.

02. svibanj 2024 05:29