01. svibanj 2018.

VIDEO: Plenković poručio da Hrvatska ne koristi odnose sa Srbijom za unutarnja prepucavanja

https://www.youtube.com/watch?v=hDDpwR6Kvdc

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u utorak u Okučanima prilikom obilježavanja 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak da su Hrvatska i Srbija "u ovom trenutku dva svijeta", no nije želi reći hoće li s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović razgovarati o novim diplomatskim mjerama protiv Srbije kao odgovor na srbijansko proglašavanje hrvatskog ministra Damira Krstičevića nepoželjnom osobom.

Upitan za komentar izjave srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića da će Hrvatska, ako to želi, i dobiti diplomatski rat, Plenković je rekao da to nije primjerena retorika na koju bi Hrvatska trebala pristati te je naglasio da su Hrvatska i Srbija u ovom trenutku dva različita svijeta, nadovezujući se na izjavu srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina kako su on i Krstičević dva različita svijeta.

>>>Krstičević: Vulin i ja smo dva različita svijeta, ja nisam nikoga vrijeđao

Plenković je istaknuo kako se u Hrvatskoj nije moglo dogoditi da neki hrvatski saborski zastupnik skrnavi srpsku zastavu te da Hrvatska nije ista "u ovoj priči sa Srbijom", kako 90-ih, tako i sada i u budućnosti. Toga moraju biti svi svjesni, uključujući hrvatske medije i javnost, poručio je.  "Pogledajte retoriku moje vlade - od izbora do sada. Kada smo mi to koristili odnose sa Srbijom kao nekakav argument u unutarnjopolitičkim prepucavanjima. Mislim da se toga ne može sjetiti nitko", istaknuo je premijer.

Plenković je u Okučanima potvrdio da će ovoga tjedna razgovarati s Grabar Kitarović, no nije otkrio hoće li tema biti Srbija i povlačenje novih mjera kao odgovor na srpsko proglašavanje hrvatskog ministra Krstičevića nepoželjnom osobom u Srbiji.

>>>Plenković očekuje da Srbija nedvosmisleno osudi Šešeljev incident

Odgovarajući na pitanje hoće li ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovati u petak na usmenoj raspravi u Bruxellesu o pritužbi Slovenije Europskoj komisiji da Hrvatska neprovođenjem arbitražne odluke o granici krši europsko pravo, Plenković je rekao da "nije siguran da će tamo biti i slovenski ministar vanjskih poslova".

"Razina izlaganja na ovoj vrsti razgovora u okviru procesa koji se vodi pred EK-om nikada nije ministarska. Nas će predstavljati naša državna tajnica u minstarstvu vanjskih poslova Andreja Metelko Zgombić, kao i neki stručnjaci i profesori, bilo naši, bilo međunarodni, koji će jasno izložiti hrvatski stav a on je vrlo jasan - da nikakvog kršenja europskog prava nema", rekao je Plenković.

>>>Cerarova taktika o provedbi arbitraže na udaru slovenskih medija

"Naprotiv, mi šaljemo još jednu poruku Sloveniji - želimo riješiti ovaj bilateralni problem. Imali smo dobru vjeru i u arbitražnom procesu to učiniti, nažalost svima je poznato zašto je taj proces bio nepovratno kompromitiran. S te strane Hrvatska je ponudila Sloveniji rješenje. Nastojat ćemo da nakon izbora u Sloveniji, koji su početkom lipnja, kada se tamo oformi vlada, ponovno započnemo na ozbiljnim temeljima rješavati taj problem. To nije nešto što bi trebalo opterećivati hrvatsko-slovenske odnose. Naprotiv", rekao je Plenković.

U Okučanima otkriveno spomen-obilježje braniteljima poginulima u "Bljesku"

Otkrivanjem spomen-obilježja "Kristalne kocke vedrine“, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća cijeli državni vrh, uz brojne branitelje i građane, u utorak je u Okučanima odao počast braniteljima poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji "Bljesak", kojom su Hrvatska vojska i policija prije 23 godine oslobodile zapadnu Slavoniju.

>>>Plenković ocijenio da odnosi sa Slovenijom nisu dramatični

Novi spomenik braniteljima u Okučanima nazvan "Kristalna kocka vedrine", sastavljen od 51 kocke, otkrili su predstavnici kadeta Oružanih snaga  i policije, a prethodno su pročitana imena branitelja poginulih u "Bljesku"  te kratka povjesnica te operacije. Spomenik je blagoslovio vojni ordinarij Jure Bogdan koji je predvodio i molitvu za sve poginule branitelje i civile u operaciji kojom je prije 23 godine oslobođena zapadna Slavonija.

Zajednički vijenac, u ime Republike Hrvatske, kod spomen-obilježja poginulima položila je predsjednica Republike,  vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović,  predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te premijer Andrej Plenković, zajedno s izaslanstvima Sabora i Vlade.

Vijence su, uz ostale, položila i izaslanstva braniteljskih udruga, gardijskih postrojbi, Hrvatske vojske i policije.

>>>Simulacije elitnih timova MUP-a i MORH-a Krstičevića ispunile ponosom: Spremni smo za predsjedanje EU

Na komemoraciji su sudjelovali i ministri Damir Krstičević, Davor Božinović i Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov i glavni ravnatelj policije Nikola Milin.

Uz predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, u saborskom izaslanstvu bio je i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić te predsjednici odbora za vanjsku politiku, ratne veterane,  pomorstvo, promet i infrastrukturu Miro Kovač, Josip Đakić i Pero Ćosić. Na komemoraciji su bili i potpredsjednici saborskih odbora za zakonodavstvo te odbora za ratne veterane Davor Vlaović i Miro Bulj, voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u  Parlamentarnoj skupštini NATO-a Miroslav Tuđman, kao i zastupnici Ljubica Maksimčuk, Ljubica Lukačić, Željko Lenart i Nikola Grmoja.

Za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu u crkvi sv. Vida služena  je misa zadušnica , koju je predvodio požeški biskup Antun Škovorčević.

>>> Krstičević: Hrvatska vojska radi na izgradnji brenda, vraćanju kontakta s građanima

Za posjetitelje je organiziran taktičko-tehnički zbor naoružanja, a veliko zanimanje od ranih jutarnjih sati izazvala je prezentacija borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Oružanih snaga RH, gdje je središnje mjesto zauzelo borbeno-oklopno vozilo Patria, samohodna haubica PzH 2000, višecijevni bacači raketa te druga vojna mehanizacija i vozila.  Predstavljen je i projekta "Kadet“ i studijski programi Hrvatskog vojnog učilišta  "Dr. Franjo Tuđman“ kao i dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

Također, u Spomen-parku hrvatskim vitezovima izveden je i prikaz ceremonijalnih radnji Počasno-zaštitne bojne, Pukovnije vojne policije i Zapovjedništva specijalnih snaga.

>>>U Splitu raketna topovnjača Vukovar i helikopter Kiowa Warrior

Vojno-redarstvena operacija "Bljesak" počela je 1. svibnja 1995. u 5 sati i 21 minutu, a u samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija te deblokirana autocesta koja je središnju Hrvatsku spojila sa Slavonijom. U njoj su sudjelovale 32 postrojbe Oružanih snaga i policije. Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.  Operacija "Bljesak" prethodila je operaciji "Oluja", koja je uslijedila nakon tri mjeseca čime je Hrvatska pokazala odlučnost uspostaviti državno-pravni poredak na cijelom svom području.