Aktualno
StoryEditor

VIDEO: ‘Podvojen‘ Shyamalana - osvježenje u moru nemaštovitih filmova o superjunacima

05. Ožujak 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=KIpGKumxiGg

Od provjerenoga holivudskog hitmejkera redatelj M. Night Shyamalan transformirao se u kultnu, gotovo rubnu ličnost američkog filma, jednako obožavanu koliko i osporavanu. Ono što je od ‘Šestog čula‘ pa do danas ostalo isto nepobitna je činjenica da je Shyamalan mnogo bolji redatelj nego scenarist.

‘Podvojen‘, posljednji njegov uradak, među tri mu je najbolja filma i dobrodošlo je osvježenje u moru zamornih, plastičnih i nemaštovitih filmova o superjunacima. Shyamalan ‘Podvojenoga‘ većinu vremena snima kao gotovo minimalistički komorni triler.

Redateljsku virtuoznost dokazuje i suptilnim mijenjanjem kutova snimanja kamera , kojima gradi atmosferu straha. U scenarističkom dijelu priče našlo bi se rupa, dio gledatelja na cijelu premisu odmahnut će rukom, a Shyamalanovo koketiranje s psihologijom smatrat će šarlatanstvom. I koliko sve kritike drže vodu, Shaymalanov talent kao i odličnu glumu Jamesa McAvoya nemoguće je ne zamijetiti. ‘Podvojen‘ i nova serija ‘Legion‘ pokazuju kako se i sa superjunacima može drukčije.

https://www.youtube.com/watch?v=4SZ3rMMYBLY

+ Režija: M. Night Shyamalan + Glavne uloge: James McAvoy, Anya Taylor-Joy,  Betty Buckley + Split, 117 minuta, SAD, 2017.

Ocjena: 3.5/5

25. travanj 2024 12:28