Aktualno
StoryEditor

VIDEO: ‘Potopljeni‘ Zadar i središnja Istra

11. Rujan 2017.

Obilna kiša u Zadru poplavila je u ponedjeljak ujutro kuće i podrume, zadarski Županijski centar 112 zatrpan je pozivima građana, a iz Meteorološke postaje Zadar izvijestili su da je od 8 do 10 ujutro u tom gradu palo oko 190 litara kiše po metru četvornom što je više nego dvostruko od prosječnih mjesečnih padalina od 98 litara.

Lokalni mediji javljaju da su poplavljeni dijelovi zadarske bolnice, prokišnjava sportska dvorana Krešimira Ćosića i neki posloni prostori.

Iz Županijskog centra 112 kratko su izvijestili da su zatrpani pozivima građana te da imaju velik broj intervencija zbog obilne kiše. Zbog jakog nevremena neke su škole otkazale nastavu, a dijelovi grada su bez struje. Poplavljene su ceste i podrumi.

Vatrogasci i službenici odvodnje imaju pune ruke posla. Ne rade svi semafori na zadarskim prometnicama.

[embed]https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=ejCpFhSINmM[/embed]

Mobilne mreže imaju ispade i povremene prekide u radu baznih stanica. Nevrijeme koje je jučer zahvatilo Istru, u ponedjeljak se proširilo na zadarsko područje. Uzrok tolikim oborinama je veliki oblak Cumulonimbus koji se ‘zalijepio‘ za Velebit, a budući da nema vjetra, oblak je statičan, pun je vlage i iz njega lijeva kiša. Trenutačno je taj oblak kao mala nuklearna elektrana, rekao je za Hinu voditelj Meteorološke postaje DHMZ-a u Zadru Anđelko Vidović.

Dodao je da će takvo vrijeme na zadarskom području potrajati do kasnog poslijepodneva. Vidović je izvijestio  da je u Zadru najviše kiše palo 10. rujna 1986. i to 352 litre po metru četvornom.

Nevrijeme u Istri, poplavili stanovi i podrumi

Obilna kiša praćena grmljavinom od nedjelje navečer pada diljem Istre, a najkritičnija je situacija na području Poreča, Rovinja i Labina odakle je Županijski centar 112 zaprimio brojne dojave o srušenim stablima i većim količinama vode na kolniku a tijekom noći zaprimljeno je 20-ak dojava o poplavljenim stanovima, poslovnim prostorima i podrumima.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac izjavio je za Hinu da je neovisno o velikoj količini padalina situacija pod kontrolom, a od nedjelje poslijepodne do ponedjeljka ujutro bilo je 30-ak intervencija, uglavnom na ispumpavanju vode iz poplavljenih stanova i podruma na području Poreča.

[embed]https://www.facebook.com/Alen.Niessner/videos/1375345039182011/[/embed]

Nevrijeme je najviše zahvatilo središnji dio Istre, Pazin, Poreč i Rovinj te područje Pule, Umaga, Buzeta i Labina. Osim vatrogasaca, na teren su izlazili i djelatnici Istarskih cesta, HEP-a te Cesta d.o.o. i ostalih komunalnih poduzeća koji su pomagali građanima u ispumpavanju prostora, otklanjanju srušenih stabala.

Nabujala rijeka Raša odnijela je tijekom nedjelje i privremeni most kod Potpićna koji je izgrađen da bi se mogao odvijati promet dok traje obnova mosta na cesti Potpićan - Tupljak, a tijekom nedjelje na tom je području bilo i povremenih, ali kratkotrajnih ispada u opskrbi električnom energijom. Prema prognozi Istrameta, tijekom cijeloga dana u Istri će prevladavati pretežno oblačno vrijeme uz čestu kišu i pljuskove praćene grmljavinom.

20. travanj 2024 09:24