Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Potpisani ugovori za razvoj cikloturizma na kontinentu vrijedni 5 milijuna kuna

18. Svibanj 2017.

Ministar turizma Gari Cappelli i predstavnici svih 14 kontinentalnih županija potpisali su u četvrtak ugovore za razvoj cikloturizma na kontinentu, kojima svaka županija dobiva bespovratnih 350 tisuća kuna odnosno ukupno 5 milijuna kuna iz državnog proračuna, a očekuje se da će to pridonijeti razvoju i turizma i gospodarstva u tim krajevima.

Te su ugovore predstavnici 14 kontinentalnih županija potpisali temeljem prijava na natječaj Ministarstva turizma, što su svi, prema ocjeni ministra turizma, vrlo ozbiljno i kvalitetno odradili i to u kratkom roku od tri tjedna koliko je trajao taj natječaj.

>>>Novi broj Lidera: Imaš kunu? Hrvatskoj prijeti novi val nelikvidnosti

- Cikloturisti su zanimljivi jer štite prirodu, troše oko 30 posto više nego ostali turisti, a za smještaj biraju kvalitetne objekte s puno zvjezdica. I nema razloga da i u tom posebnom obliku hrvatski turizam ne uspije i na kontinentu, u svim županijama pa i u Slavoniji, na koju i Ministarstvo turizma i Vlada stavlja veliku pažnju, što će se vidjeti i u idućima danima, na Hrvatskoj tržnici u Budimpešti, na Vinkovačkim jesenima te u zaokretu u promociji kojeg pripremamo, najavio je Cappelli.

Svi pritom imaju i obvezu da što prije Ministarstvu dostave operativni plan razvoja cikoluturizma na svom području sa standardima te da krenu i u ostale aktivnosti trasiranja, označavanja i druge, a Ministarstvo će oko toga aktivno surađivati i razgovarati i Hrvatskim šumama, Hrvatskim vodama te Hrvatskim cestama.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić najavio je pritom novu sinergiju oko tog projekte te će se prema programu vlade u iduće četiri godine izgraditi oko 500 kilometara biciklističkih staza, za što su sredstva već osigurana u proračunu Hrvatskih cesta.

- Do sada smo u HC-u najviše biciklizam promatrali s aspekta sigurnosti, a sada u sinergiji sa svima idemo i na njegov gospodarski i turistički efekt. Biciklističke staze u Hrvatskoj poklapaju se s četiri od ukupno 15 europskih ruta, što je velika šansa za razvoj cikloturizma i povlačenje sredstava iz europskih fondova za tu i namjenu cestovne infrastrukture. Do sada smo sami izgradili već 359 kilometara tih staza, još ćemo oko 500 kilometara iz proračuna, ali imamo šansu i za više i sa sredstvima EU-a, poručio je Škorić.

Studeni je rok za realizaciju projekta

Ističući da su sve županije dobile isti iznos, po 350 tisuća kuna, Cappelli je objasnio i da im se prvi dio od 175 tisuća kuna isplaćuje već idućeg tjedna, a druga polovica krajem studenoga, do kada imaju i rok za realizaciju cijelog projekta.

- Svi su nam dostavili dobru dokumentaciju i vjerujemo da će cikloturizam najbrže pridonijeti razvoju turizma na kontinentu. Naš je cilj ravnomjerni razvoj turizma na cijelom području Hrvatske, a cikloturizam smo odabrali za sufinaciranje na kontinentu jer je to posebni oblik turizma za koji u tim dijelovima zemlje postoji veliki potencijal, jer je brzorastući trend i u svijetu s godišnjim rastom od oko 10 posto i jer je Hrvatska dijelom već i prepoznata kao cikloturistička destinacija u Europi, naglasio je Cappelli.

>>>Unatoč rastu potražnje za Hrvatskom, Cappelli zahtijeva veći angažman stranih predstavništava HTZ-a

Tom prepoznavanju pridonijela je i utrka Tour of Croatia, koju je ove godine pratila publika u više od 170 zemalja, ali i druge, poput Down the Hill na Lošinju, kao i brojne već trasirane biciklističke staze u jadranskim županijama.

- Cikloturisti su zanimljivi jer štite prirodu, troše oko 30 posto više nego ostali turisti, a za smještaj biraju kvalitetne objekte s puno zvjezdica. I nema razloga da i u tom posebnom obliku hrvatski turizam ne uspije i na kontinentu, u svim županijama pa i u Slavoniji, na koju i Ministarstvo turizma i Vlada stavlja veliku pažnju, što će se vidjeti i u idućima danima, na Hrvatskoj tržnici u Budimpešti, na Vinkovačkim jesenima te u zaokretu u promociji kojeg pripremamo, najavio je Cappelli.

Istaknuo je i da se osim u turizmu na Jadranu ove godine bilježe dvoznamenkasti turistički porasti i na kontinentu, od 15 i više posto u odnosu na prošlu godinu, čime i ti krajevi već pokazuju velike iskorake i napredak u turističkoj ponudi. Smatra i da će se trenutni porasti oko 20 posto u turističkom prometu tijekom ljeta malo ‘istopiti‘, na oko 10-12 posto, što je još uvijek daleko iznad prosjeka Europe.

>>>Produljen program sufinanciranja energetske obnove zgrada za 11 javnih projekata

- Uskoro ćemo u hrvatskoj Vladi predstaviti novu sistematizaciju u Ministarstvu turizma, u kojem ćemo osnovati posebni sektor za ruralni, kontinentalni i turizam posebnih oblika, koji će biti ‘produljena‘ ruka svima vama koji želite razvijati turizam. Trudimo se i sve jače pomažemo taj razvoj, ali i od vas očekujemo veliki angažman, kao i od turističkih zajednica i direktora stranih predstavništava HTZ-a u jačanju promocije, a pregovaramo i s avioprijevoznicima da uvedu što više cjelogodišnjih linija prema Zagrebu i Osijeku, poručio je okupljenim predstavnicima županija ministar Cappelli.

https://www.youtube.com/watch?v=I3NfaaGi50U

23. travanj 2024 17:01