Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Prijenosna kuća gradi se ‘sama‘ i za to joj treba manje od deset minuta

23. Srpanj 2017.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=xSDsH6mwHqE[/embed]

Izgradnja kuće je za neke životni san, a zahvaljujući ovim novim rasklopnim kućama, taj san može se ostvariti za manje od deset minuta, prenosi CNN.

Prijenosna kuća uBox koju je izradila britanska tvrtka Ten Fold Engineering prostire se na oko 645 četvornih stopa (60 četvornih metara), a može se automatski sastaviti, bez potrebe za temeljima ili teškim strojevima.

Postoje i druge varijacije. Svaki prijenosni dom koristi patentirani sustav poluge koji omogućuje istodobno pomicanje različitih dijelova strukture dok se građevina ‘razvija‘. Poput brodskih kontejnera, kuće se mogu slagati jedna na drugu za skladištenje ili transport.

Takve prijenosne kuće dizajnirane su kako bi pružale fleksibilnost vlasnicima kuća, rekao je britanski arhitekt David Martyn, koji je prije sedam godina osnovao Ten Fold Engineering.

"U našem novom svijetu trebamo agilnost jer se stvari mijenjaju cijelo vrijeme, ništa drugo se ne može preseliti brzinom koju moderni život traži. Iako je u početku projektirana kao dom, prijenosne kuće se mogu koristiti kao uredi, trgovine, restorani ili izložbe. Takva fleksibilnost je ključna," rekao je Martyn.

Ovaj moderni dom na tradicionalnoj prikolici, zajedno s potpuno opremljenom kuhinjom i dvokrevetnim spavaćim sobama, može se dodatno prilagoditi raznim dodacima.

Ideja se do sada pokazala popularnom u sektoru maloprodaje, stanovanja, planiranja događaja, rudarstva i energetike, piše menadžerica poslovnog razvoja tvrtke Ten Fold Andrea De Boer.

"Ovisno o zahtjevima pojedinca, prijenosna kuća može biti napravljena po narudžbi ili masovno proizvedena", rekla je te dodala da je uBox proizvod u ranoj fazi te nije željela otkriti koliko su primjeraka dosad prodali. Ten Fold Engineering jedinica košta više od 129.000 dolara (100.000 £).

Unatoč potencijalnim prednostima prijenosnih kućica, Ten Fold ne smatra se da je u sukobu s tradicionalnom arhitekturom.

21. svibanj 2024 16:31