Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Proslavljeni borac protiv trgovine bjelokošću Esmond Bradley Martin ubijen u Keniji

06. Veljača 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=VbwsOmDYuFg

Esmond Bradley Martin, 75, pronađen je u mrtav svom domu u Nairobiju, Kenija, u nedjelju s ubodnom ranom na vratu. Pronašla ga je supruga, piše BBC.

Bivši posebni izaslanik UN-a bio je poznat po svom tajnom radu koji istražuje crno tržište. Bio je jedan od vodećih svjetskih istražitelja ilegalne trgovine bjelokošću.

Bio je poznat i vrlo cijenjen lik u konzervatorskoj zajednici - strastven i nepokolebljiv u svojim nastojanjima da istrijebi ilegalne zločine nad divljim životinjama.

Organizacija za zaštitu divljih životinja izrazile su jučer zgroženost viješću o ubojstvu istaknutog borce protiv ilegalne trgovine bjelokosti.

>>>‘Užasnut’ Trump najavio zabranu uvoza slonovače

- Esmond je poznat po apsolutno strogoj i mukotrpnoj preciznost u svojoj metodologiji i izvještavanju, izjavila je stručnjakinja Lisa Rolls, koja vodi UN-ovu kampanju za divlji život.

Kenijski list The Star objavio je kako je izboden u vrat.

>>>Italija zabranila životinjski cirkus

Bradley Martin je proveo desetljeća riskirajući svoj život da tajno fotografira i dokumentira ilegalnu prodaju bjelokosti, putujući u Kinu, Vijetnam i Laos kako bi otkrio detalje o detaljima tržišnih cijena.

Najprije je otišao u Keniju iz SAD-a sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je došlo do porasta broja slonova koji su ubijeni zbog bjelokosti. Uvijek strogo odjeven sa šarenim rupčićem koji je padao s vrha džepa, Esmond Bradley Martin kretao je bez razmišljanja u potjeru za ilegalnim lovcima, pričaju ljudi koji su ga poznavali.

18. travanj 2024 22:18