Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Ribe udičarke po prvi put uhvaćene ‘spuštenih gaća‘

25. Ožujak 2018.

https://www.youtube.com/watch?&v=anDIlMVgNwk

Udičarke nisu najljepša stvorenja. Zbog svoje ogromne glave, upalih očiju, očnjaka i dugih svjetlećih niti nalik na mačje brkove izgledaju više kao svemirska čudovišta nego nešto što obitava u mirnom plavetnilu mora.

Zahvaljujući Kirsten i Joachimu Jakobsenu, filmašima životinjskog svijeta, svijet po prvi puta može vidjeti bizarni ritual parenja udičarki, Caulophryne jordani, prenosi Cnet.

>>>Znanstvenici kreću u istraživanje podvodnog svijeta skrivenog 120 tisuća godina

Bračni par ovih dokumentarista putovao je u kolovozu 2016. kraj portugalskih Azora u ime istraživačke fondacije Rebikoff-Niggeler kad su na dubini od oko 800 metara snimili video koji je u četvrtak pušten u javnost.

Na snimci se vide mužjak i ženka udičarke u činu koji biolozi nazivaju "spolni parazitizam". Mužjak zagrize zubima za trbuh ženke i trajno se spoji na nju. Mužjak time dobiva hranjive tvari iz ženke dok ženka dobiva spermu tijekom mriještenja. Jakobseni su poslali snimku Tedu Pietschu, profesoru emeritusu na Washingtonskom sveučilištu u Seattleu. Budući da većinu onoga što znanost zna o udičarkama dolazi od mrtvih primjeraka, ovaj je video poprilično otkriće, rekao je Pietsch pogledavši snimku.

>>>VIDEO: Uspješnim kloniranjem majmuna znanost je došla korak bliže kloniranju ljudi

- Proučavam te životinje većinu svog života i nikad nisam vidio nešto slično, rekao je Pietsch za Science Magazine. Možete vidjeti koliko je rijetko i bitno ovo otkriće. Ja sam zbilja ostao šokiran, rekao je.

Neuobičajena snimka je neočekivani poklon znanstvenicima i entuzijastima koji nikad dosad nisu imali prilike vidjeti udičarke ‘u akciji‘.

19. travanj 2024 19:33