Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Rolf Hichert - Jezik poslovne komunikacije potrebno je standardizirati poput notnog papira

15. Studeni 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=q1cJ-_XG9s0&t[/embed]

Rolf Hichert, idejni začetnik IBCS-a (International Business Communication Standards), vizualnog jezika poslovne komunikacije, predstavio je detalje svoje ideje jednoobrazne vizualizacije poslovnog izvještavanja u sklopu šestog izdanja međunarodne konferencije ‘Kontroling-tamo gdje razlika čini razliku‘.

Potrebu za takvom vizualizacijom usporedio je s notnim papirom, odnosno istaknuo kako ona mora biti jasna i razumljiva svima. Svoju ideju temelji na deset točaka, pet koje ističe kao pozitivne i pet negativnih (Top 5/Bottom 5).

>>>Tamo gdje razlika čini razliku’: Započela 6. konferencija o kontrolingu

Iz prve kategorije najvažnije je: koristiti standardne naslove, vremenske crte prikazivati horizontalno, kreirati obrazac za različite scenarije, upotrebljavati varijacije zelene i crvene boje te koristiti odgovarajuće skaliranje.

S druge strane, potrebno je izbjegavati neodgovarajuću vizualizaciju, skaliranje koje djeluje nejasno i obmanjujuće, ne koristiti prenatrpani i prenakićeni ‘layout‘ (previše detalja na jednom mjestu), kao i prenisku gustoću informacija te izbjegavati vizualizaciju koja nema jasnu poruku.

>>>Kontroling škola Kognosko donosi sva potrebna znanja za uspješnu implementaciju kontrolinga

- Potrebno je stvoriti koncept i za njega odabrati odgovarajući alat, poručio je Hichert na kraju svog izlaganja.

Steiner: Prilike se brzo otvaraju i zatvaraju 

Nakon njega, riječ je preuzeo Markus Steiner, voditelj kontrolinga u Alpiqu, vodećem švicarskom proizvođaču i distributeru električne energije, te član Međunarodne udruge kontrolera.

Steiner je predstavio spomenutu kompaniju i istaknuo kako rade u vrlo izazovnim vremenima. Energetski sektor prolazi kroz brojne promjene kao što je okretanje obnovljivim izvorima energije. U tome im, ističe, može pomoći kontroling u kojem su trenutno prisutna tri velika trenda: inteligentno umreživanje energetskog biznisa, diversifikacija i digitalizacija. Naglasio je da se prilike otvaraju i zatvaraju u vrlo kratkom roku, zbog čega je kvalitetna analiza od presudne važnosti.

>>>Za kontrolera je ključna informacija o strateškom cilju kompanije

Naveo je i neke od ‘tajni svoga zanata‘, među kojima su integrirano planiranje i izvještavanje, organiziranje financijskih timova, kao i kreiranje integrirane i fleksibilne platforme za konsolidiranje, izvještavanje/analizu i planiranje.

Planiranje, navodi Steiner, može pojednostaviti poslovanje, a kontroling može pomoći u planiranju. Alpiq, za razliku od ostalih, stvara scenarij za desetogodišnje razdoblje, balansirajući planove za širenje i protok novca.

20. travanj 2024 04:01