Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Rolls Royce Phantom - najluksuzniji automobil na tržištu

13. Kolovoz 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=qzinHD9tqmI

Mnogima je Mercedes S klase pojam luksuza, međutim, postoje potrošači kojima to nije dovoljno, odnosno traže još više. Tu počinje priča o Rolls Royceu. Model Phantom svakako je najtraženiji Rolls, iako opet govorimo o iznimno malim serijama, o čistoj ekskluzivi. Prijašnji Phantom pojavio se na tržištu 2002., punih 15 godina čekao je nasljednika i dočekao ga.

Iz vlasnikove mašte

Mjere novog modela Phantoma, najskuplje serijske limuzine na svijetu, Rolls Royce ni ne navodi jer ovise o kupčevu odabiru. Prema želji, može biti duži i od šest metara. Svaki primjerak Phantoma doista je jedinstven.

Kada je izgled u pitanju u tom segmentu vozila, tradicija igra veliku ulogu, pa stoga je i novi Rolls zadržao prepoznatljiva pravokutna svjetla i prednji hladnjak bez kojeg to realno ne bi ni bio Rolls Royce.

Tu je naravno i vječiti znak na prednjem poklopcu motora koji se u slučaju udara u pješaka automatski povlači kako ne bi izazvao ozljede. Stražnja vrata, na koja u 99 posto slučajeva ulazi vlasnik automobila, opet po tradiciji otvaraju se u suprotnom smjeru od prednjih, a kada zakoračite u unutrašnjost vozila, zakoračili ste u najluksuznije okružje koje možete uopće naći, ne samo u automobilskoj industriji. Najveća glupost bila bi nabrajati serijsku opremu novog Rollsa, jer ionako je svaki primjerak jedinstven i skrojen isključivo prema želji kupca.

https://www.youtube.com/watch?v=EjHJWmQJaPk

Rolls Royce ne muči brigu s lagerskim automobilima. A granica uređenja unutarnjeg prostora jednostavno je mašta budućeg vlasnika. Isto tako kupac može odabrati dužinu automobila i upravo stoga Rolls Royce čak ni ne navodi Phantomove mjere, jer ovise o odabiru, ali po želji prelazi i granicu od šest metara.

Na stražnje kotače

Rolls Royce je ostao vjeran V12 benzinskom motoru, što znači da ćete se i nakon 2018. godine moći njime voziti po Stuttgartu. Kako bi dobio na snazi, ugrađena su dva turbopunjača i sve to rezultira najvećom snagom od čak 571 konja. Britanska tvrtka u njemačkom vlasništvu nikada ne odaje olako performanse svojih vozila, pa tako se ni ne hvali brzinom ili ubrzanjem novog Phantoma. Poznato je da je pogon isključivo na stražnje kotače, a mjenjač je naravno automatski i najveći stručnjak za automatiku, tvrtka ZF, specijalno za ovaj model napravila je i automatski mjenjač koji može izdržati 900 Nm okretnog momenta. Malo je glupo kod Rolls Roycea pričati o cijeni kada je poput umjetničkog dijela svaki primjerak jedinstven, ali možemo sa sigurnošću reći da je riječ o najskupljoj serijskoj limuzini na svijetu, pa tko voli neka izvoli.

20. travanj 2024 03:59