Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Rusija planira drugo testiranje ogromnog nuklearnog projektila ‘Sotona 2‘

16. Ožujak 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=YhZbWkkbQlA

Ruski general Valery Gerasimov izjavio je kako će ruska vojska provesti drugi test svojeg novog, najmoćnijeg nuklearnog međukontinentalnog balističkog projektila, i to usred rastućih napetosti s NATO-om.

- Prvo testno lansiranje ovog projektila obavljeno je krajem prosinca prošle godine. U ovom trenutku u punom su zamahu pripreme za još jedno testiranje na kozmodromu Plesetsk, rekao je Gerasimov, a prenosi ScienceAlert.

>>>‘Neprikosnoveno’ rusko oružje zabrinulo Trumpa i Merkel

Putin je 1. ožujka tijekom svog govora pred zastupnicima i parlamentarcima govorio o novom ‘nepobjedivom i nezaustavljivom sustavu neograničenog dometa‘, nazvanom RS-28 ili ‘Sotona2‘, a prikazane su i snimke testiranja. RS-28 može nositi čak 16 nuklearnih bojevih glava.

Taj je Putinov govor održan uoči izbora koji će se održati 18. ožujka. Iako nitko ozbiljno ne očekuje da izgubi izbore u kojima gotovo da i nema protivnika, a također kontrolira i medije, stručnjaci su za Business Insider izjavili da je pod pritiskom jer mu nedostaju opipljivi rezultati vodstva.

>>>Kinezi planiraju izgradnju nosača aviona na nuklearni pogon

I SAD i Velika Britanija Putinov su govor o novim nuklearnim sustavima okarakterizirali kao ‘neodgovoran‘ te su obje države spremne osuditi Moskvu ukoliko vlasti dokažu da je trovanje bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji nalog iz Kremlja.

Britanska premijerka Theresa May izjavila je da je „vrlo vjerojatno da je napad bio ruska inicijativa te da će se Velika britanija osvetiti ako se to dokaže kao točno.“

18. travanj 2024 19:38