Aktualno
StoryEditor

VIDEO Sea of Solitude: Videoigre u misiji smanjivanja depresije

31. Ožujak 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=aWY76dNvXyo

Mentalno je zdravlje, čini se, postalo nova muza autora videoigara kad stvaraju sve više likova koji se moraju suočiti i pobijediti razne depresije, tjeskobe, psihoze.

Novi videoizazov koji si je zadao svetu misiju smanjenja broja tjeskobnih gejmera, ali i dokoličara i znatiželjnika, zove se ‘Sea of Solitude‘ i objavit će ga ove godine tvrtka Electronic Arts. Već ga reklamira – u središtu je lik mlade Kay koja prolazi djelomično potopljenim gradom i pokušava prevladati usamljenost.

Marketinški je ‘teaser‘ da ju je stvorila Cornelia Geppert, kreativna direktorica nezavisnog studija Jo-Mei Games, nakon što se borila s emotivnim posljedicama raskida s partnerom (prekinuli su još 2013.).

Dobra za mentalno zdravlje navodno je i igra ‘Hellblade: Senua‘s Sacrifice‘, lansirana 2017., u kojoj se keltski ratnik suočava s psihozom.

U depresivni svijet lani je ušla i ‘Celeste‘, videoigra koja potiče igrače na ulogu u kojoj bi trebali izbjegavati fizičke i emocionalne prepreke.

Nakon što su ih naučile kako biti heroine i heroji, videoigre bi sad, valjda, trebale poučiti gejmere kako se nositi s negativnim osjećajima da bi si olakšali duševnu bol.

26. travanj 2024 12:00