Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Škoda Karoq - Kodiaq koji se ‘stisnuo u pranju‘

11. Lipanj 2017.

Yeti je bio prvi SUV u Škodinu programu. Nema nikakve sumnje da je riječ o zanimljivom i kvalitetnom proizvodu, pri čemu je jedina zamjerka pojedinih kupaca bila da je dizajnerski previše kvadratan i stoga manje atraktivan od direktnih konkurenata. Česi i njemački vlasnici iz Volkswagena dobro su poslušali primjedbe i sa zamjenikom Karoqom krenuli u pravu dizajnersku ofenzivu. Doduše, postoji jedan mali ‘ali‘, a on je vezan uz to da predstavljeni Karoq ima snažnu poveznicu s nedavno lansiranim Kodiaqom.

https://www.youtube.com/watch?v=2DwuO5K5MAw

Škodinu prvom SUV-u zamjerali su da je dizajnerski neatraktivan. Karoq sada tu zamjerku pokušava ispraviti. No previše je sličan nedavno lansiranim Kodiaqu, a slično mu je i ime.

Neupitna kvaliteta

Nešto poput robe koja se stisne u pranju, tako i Karoq izgleda kao manji Kodiaq, a tomu sigurno neće pomoći ni vrlo sličan naziv. Uglavnom, Karoq će biti pozicioniran nešto ispod VW Tiguana kada je riječ o centimetrima, a Kodiaq je pola broja veće vozilo. U unutarnjem prostoru također postoji javna, a ne tajna veza s Kodiaqom, koji je, podsjetimo, odnedavno već na prometnicama. U načelu Škoda vrlo kvalitetno igra na kartu čistog, jednostavnog dizajna unutarnjeg prostora, u što se uklapaju neka vrlo zanimljiva i praktična rješenja. Možda zvuči kao ‘passe partout‘, međutim, smatramo da je to racionalno rješenje. Uz to, kvaliteta je neupitna i to je možda i najvažniji adut svake nove Škode.

https://www.youtube.com/watch?v=2f9bkVv4Vus

Stiže potkraj godine

Kada je riječ o motorima, možemo preslikati tekst s nedavnog predstavljanja Golfa ili nekog drugog VW-ova modela. Vezano za benzinske motore, koji se u posljednje vrijeme forsiraju unutar EU, ponuda se svodi na trocilindrični jednolitarski agregat od 115 konja te četverocilindrični obujma 1,5 litara koji razvija 150 konja. Zanimljivo je da je potrošnja vrlo slična kod oba motora (5,1 l/100 km za 1,5 i 5,2 l/100km za 1,0) iako jači ima cilindar i ponešto konja više. Tajna je u isključivanju cilindara koji se ne upotrebljavaju tijekom vožnje, što donosi smanjenje potrošnje. Kod dizelaša ponuda je 1.6 TDi od 115 konja te dvolitarski TDi snage 150 ili 190 konja. U načelu kupac može birati želi li ručni ili DSG mjenjač (osim kod najjačeg dizela koji dolazi s automatskim mjenjačem i pogonom 4 x 4). U verzijama sa 150 konja također je na odabir prednji ili pogon na sva četiri kotača. Škoda Karoq trebala bi se pojaviti na tržištu potkraj godine.

15. travanj 2024 22:01