Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Snijeg u Sahari

10. Siječanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=P-qoE13eK9E

Neobičan prizor zatekao je ljude koji su se nalazili na visinama sjeverozapadnog Alžira, vidjeli su nešto rijetko tijekom nedjelje. Naime, najtoplija pustinja na svijetu, Sahara, bila je bijela. Stanovnici Ain Sefre, malog gradića okruženog planinskim masivom Atlas u sjevernoj Africi, hodali su kako bi pronašli prašinu snijega pod nogama, piše National Public Radio.

Snijeg je posjetio ovaj krajolik u prosincu 2016. godine. Ovakvi vremenski uvjeti zaista su rijetki za ovu regiju. Zadnji veliki snježni pokrivač u Ain Sefri prije toga se pojavio 1979. godine.

>>>VIDEO: U snježnoj oluji prometnica se pretvorila u sletnu pistu za tridesetak automobila

Kako piše Forbes neobični snježni pokrivač prekrio je Saharu samo tri puta u posljednjih 37 godina u blizini grada Ain Sefre u Alžiru.

https://www.youtube.com/watch?v=YyAywESFK_4

"Istočna obala Sjedinjenih Država i dalje se suočava s izuzetno hladnom zimskom olujom Grayson i Sydney, Australija, se pak ‘topi‘ na najvišim temperaturama u posljednjih 80 godina, ondje se mjeri 47 stupnja Celzijusa. Visoki tlakovi u Europi uzrokovali su da se hladni zrak spusti u sjevernu Afriku i u pustinju Sahare", piše Forbes.

>>>Britanska tvrtka želi sunčevu energiju dovesti iz Sahare u Europu

Ipak, kasno poslijepodne, crveno narančaste i crvene dine opet su postale vidljive jer kako su temperature rasle snijeg se pretvorio u pijesak.

05. svibanj 2024 18:52