Aktualno
StoryEditor

VIDEO: SpaceX isporučio satelit u orbitu višu od 35.000 kilometara

18. Ožujak 2017.

Tvrtka SpaceX u četvrtak je uspješno iz svemirskg centra Kennedy na Floridi lansirala komunikacijski satelit američke kompanije EchoStar, četvrtog najvećeg operatera u svijetu.

Raketa Falcon 9, lansirana u 4 sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu, ponijela je satelit EchoStar XXIII koji treba biti postavljen u orbitu na više od 35.000 km od Zemlje i osigurati telekomunikacijske usluge za Brazil.

>>>VIDEO: SpaceX lansirao raketu s povijesne platforme na Floridi

SpaceX je rekao da neće pokušavati izvesti meko prizemljenje prvoga stupnja Falcona 9 nakon lansiranja. Ta vrlo osjetljiva operacija dosad je bila uspješno provedena sedam puta čime se vraćao skupi dio rakete kako bi se mogao opet upotrijebiti za nova lansiranja.

Ovog se puta od te nakane odustalo jer će postavljanje satelita visoko u orbitu ostaviti premalo goriva prvome stupnju rakete da bi se ona mogla vratiti na Floridu.

Lansiranje u četvrtak ujutro bilo je treće po redu za tvrtku iz Kalifornije od neuspjeha koji je doživjela kada je eksplodirala raketa Falcon 9 ispaljena iz  Cap Canaverala 1. rujna 2016.

Lansiranje je bilo izvedeno s povijesnog mjesta "39A", koje je SpaceX unajmio i preuredio,  a radi se o povijesnome mjestu odakle je američka svemirska agencija NASA-e u svemir lansirala misije Apollo na Mjesec 60-ih i 70-ih godina te svemirske letjelice između 1981. i 2011.

>>>Elon Musk: Sanjar koji poseže za Mjesecom i zvijezdama

SpaceX, kompanija koju je osnovao i vodi milijarder Elon Musk, uspješno je u siječnju iz zračne bazen Vandenberg u Kaliforniji lansirala deset malenih komunikacijskih satelita tvrtke Iridium i time obnovila lansiranje četiri mjeseci nakon nesreće u Cap Canevaralu 1. rujna.

>>>Vjerovali ili ne, ali Elon Musk već iduće godine želi poslati ljude na putovanje oko Mjeseca

Nakon te nesreće SpaceX je 20. veljače obnovio  svoje ‘teretne‘ letove prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), točnije dopremanja potrepština za život i rad astronauta u  svemirskom laboratoriju.

https://www.youtube.com/watch?v=xGeq9W_vVGA

20. travanj 2024 05:55