Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Strojevi i umjetna inteligencija uzimaju poslove čak i televizijskim voditeljima

31. Siječanj 2019.

Roboti, botovi, umjetna inteligencija i druge ‘jake snage‘ tehnološke revolucije mnoga su zanimanja učinila suvišnima, odnosno prepustila ih neživoj radnoj snazi. Sve donedavno činilo se kako televizijski voditelji spadaju među rijetke koji ne moraju strahovati da će im strojevi ili programi oduzeti posao, no najnoviji primjeri koji nam stižu iz Kine pokazuju da se i njima polagano ‘trese stolica‘.

Naime, nakon što su predstavili prvog virtualnog meteorologa, Kinezi su krajem prošle godine započeli pilot-projekt u kojem glavne vijesti dana čitaju dvojica AI voditelja. Na prvi pogled, AI voditelji nimalo se ne razlikuju od svojih kolega ‘od krvi i mesa‘, kako gestikulacijom i pokretima lica, tako i glasu koji je napravljen tako da se što manje razlikuje od ljudskog.

Riječ je o zajedničkom projektu agencije Xinhua i IT kompanije Sogou, a njihov ‘proizvod‘ dnevne novosti zasad čita u dvije verzije, na engleskom i mandarinskom jeziku.

Njihovo ‘radno mjesto‘ trenutno je ograničeno na internetske stranice i mobilne aplikacije, no s obzirom na brojne pohvale koje su dobili, procjenjuje se kako bi u skoroj budućnosti u potpunosti mogli izgurati ljude.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=DRJeOrfFlh0[/embed]

Istini za volju, prva virtualna voditeljica Maddy svijetu se pokazala još 2002. godine na BBC-ju, ali u konačnici se radilo tek o zanimljivom eksperimentu koji nije zaživio u praksi. Fenomen hibridne radne snage već godinama je prisutan i u Hrvatskoj pa tako neurokiruški robot Ronna G4 svakog tjedna asistira kirurzima u Kliničkoj bolnici Dubrava, a ovih dana kreće i zanimljiv projekt u kojem će ‘probni rok‘ u tri velike multinacionalne kompanije (Atlantic, Tokić i Orbico) odrađivati autonomni logistički robot koji može nositi čak 800 kilograma tereta.

Više o ‘suradnji‘ ljudi i strojeva te poslodavcima koji moraju uravnotežiti odgovornost prema ljudima i odgovornost prema biznisu pročitajte u tiskanom izdanju Lidera koji je dostupan od četvrtka na kioscima Tiska i iNovina, a već od srijede  može ga se čitati u digitalnom izdanju.

19. travanj 2024 20:47