Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Suzuki Swift - peta generacija izgubila 120 kilograma

16. Travanj 2017.

Suzuki je svoju reputaciju kvalitetnog i gotovo neuništivog vozila stekao upravo na Swiftu s kraja osamdesetih i početka devedesetih. Uostalom i dan-danas pojedini se primjerci tog modela mogu vidjeti na prometnicama. Nova, peta generacija japanskog bestsellera nedavno je predstavljena javnosti. Riječ je o sasvim novom vozilu, uostalom bilo je i vrijeme jer je prethodnik predstavljen još 2010. godine. Zanimljivo je da je novi model centimetar kraći od prethodnika, ali je nešto širi i niži i, što je najvažnije, međuosovinski razmak povećan je za dva centimetra. To znači više mjesta na stražnjoj klupi, ali isto tako i veći prtljažnik, koji sada ima kapacitet od 265 litara (54 litre više od prethodnika).

Spreman za plažu

Novi model malo je kraći od prethodnika, ali širi je i niži te mnogo lakši. Sad ima više mjesta na stražnjoj klupi, a veći je i prtljažnik.

Najvažniji novost svakako je težina, a tu se Swift itekako stesao i izgubio čak 120 kilograma u odnosu na prethodnika i sada osnovna verzija teži svega 840 kilograma (vrlo blizu brojkama s početka devedesetih). Možemo slobodno reći da je Swift odradio pripreme za pokazivanje na plaži ovog ljeta.

Dizajnerski Swift ima sasvim solidnu prezentaciju, koja bi se trebala svidjeti velikoj većini kupaca i nije bilo nekih posebnih eksperimenata. U unutarnjem prostoru možemo navesti dva zanimljiva detalja, prvi je pomalo sportski odsječen upravljač u donjem dijelu, a drugi je centralni greben koji je lagano nakošen prema vozaču kao što su nekoć imali i BMW-i. Središnju poziciju na tom grebenu zauzima ekran osjetljiv na dodir.

I hibridna izvedba

Suzuki u svojoj ponudi ima dva benzinska motora. Zanimljivo, slabiji je atmosferski, ima četiri cilindra i razvija 90 konja, a jača izvedba ima trocilindrični motor, ali potpomognut turbinom i razvija 111 konja, što je dostatno za najveću brzinu od 195 km/h i ubrzanje do 100 km/h za 10,6 sekundi. Kako bi Suzuki malo zakomplicirao stvari, obje verzije dostupne su i u hibridnoj izvedbi koja potpomaže rad benzinskog motora. Ako idemo dalje, Japanci su kod slabije verzije ponudili i pogon na sva četiri kotača, a oba motora dolaze s ručnim ili pak automatskim mjenjačem.

Vjerojatno će situacija biti jednostavnija kada se novi Swift i službeno početkom lipnja nađe u prodaji u Hrvatskoj, kada će biti objavljene i cijene. U svakom slučaju Suzuki i dalje ide u ofenzivu na europskom tržištu.

https://www.youtube.com/watch?v=MuSIltyP2sk

25. travanj 2024 15:24