Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Talijanski taksisti u okršaju s policijom zbog ‘uberizacije‘

21. Veljača 2017.

Stotine talijanskih taksista prosvjedovali su u utorak u Rimu nezadovoljni zbog konkurencije Ubera koju ocjenjuju nelojalnom, šestog dana nacionalnog štrajka, javlja AFP.

Taksisti se protive konkurenciji turističkih automobila s vozačima (VTC) koja, primjerice, osigurava Uber, američka platforma za rezervacije.

>>>HOK podnio tužbu protiv ‘famozne platforme’ Uber

VTC koji je u Rimu poznat kao NCC, plaćaju, kao i taksiji, licenciju koja stoji više tisuća eura. No vozači taksija nisu zadovoljni zbog konkurencije onih koji tu licenciju dobivaju u drugim talijanskim općinama, gdje su cijene puno niže, a zatim dolaze raditi u Rim i u druge velike gradove.

>>>Uber unajmio Erica Holdera zbog optužbi o seksualnom zlostavljanju

"Licencija za taksi u Rimu stoji 150.000 eura, a NCC ju u drugim mjestima plaća deset puta manje", rekao je za AFP Gabriele (52) koji je postao taksist pošto je 2011. izgubio posao.

Taksisti se bune i zbog cijene vožnje koja je za njih fiksna, a slobodna za VTC.

Bijes talijanskih taksista potaknula je vladina uredba koja takvo stanje zamrzava do kraja godine, unatoč nacrtu zakona kojim se VTC treba regulirati, a koji još nije donesen. Vlada je odlučila pričekati prije nego konačno pravno uredi taj sektor.

>>>Butković: Uber kaže da nije taksi, ali ipak prevozi ljude s točke A na točku B

Taksisti su još u ponedjeljak prosvjedovali u Milanu i već nekoliko dana su blokirali jedan od glavnih trgova u Torinu. U Rimu su kamere zabilježile ‘naguravanje‘ taksista s kordonima policije za vrijeme prosvjeda. Tijekom poslijepodneva se trebaju sastati s ministrom prometa Grazianom Delriom.

https://www.youtube.com/watch?v=kGB9dt7lqG8

24. travanj 2024 10:33