Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Tko posjeduje blago iz potopljenih brodova?

04. Lipanj 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=iT4ocNTgilg[/embed]

Kad su je prije 300 godina potopili Britanci, španjolska galija San Jose navodno je prevozila zlato, srebro i drago kamenje skupljeno u južnoameričkim kolonijama, koje je trebalo španjolskom kralju Filipu V pomoći u financiranju Rata za španjolsku baštinu.

Kolumbija je prva otkrila olupinu broda u blizini Kartagene 2015. godine.

Morski arheolozi istražili su podmorje uz pomoć robota i otkrili da se radi o najvrjednijoj olupini svih vremena, vrijednoj milijarde.

San Jose je jedan od tisuće potopljenih brodova diljem svijeta koji mame arheologe i lovce za blagom.

Pitanje je tko polaže pravo na blago pod morem?

To područje regulirano je međunarodnim sporazumima, no odluka o tome tko može zadržati sadržaj broda najčešće se donosi između država.

Primjerice, vlasnik broda ima valjana prava na sadržaj, ali to pravo može pobiti država u čijim se vodama olupina nalazi.

>>> Belgijci u svojim vodama pronašli potpuno očuvanu njemačku podmornicu iz Prvog svjetskog rata

Ocean je najveći muzej na svijetu, a lov na blago u potonulim brodovima je veliki biznis.

Spekulacije o vrijednosti tereta idu u nebesa čak i prije nego ga izvade iz mora, a blago iz San Josea moglo bi dosegnuti 17 milijardi dolara (iako je kolumbijska vlada prije tri godine procjenjivala da je vrijedno između milijardu i deset milijardi dolara).

Što kaže zakon?

UNESCO-ova konvencija o podvodnom kulturnom naslijeđu iz 2001. godine sadrži pravila o otkrićima ispod mora, stoga bi ta organizacija mogla biti nadležna za to područje, no nitko je nije ovlastio da to čini.

Države mogu polagati pravo na olupine ako su bile vlasnice potopljenog broda, čak iako je bio pod morem stotine godina.

Bilo je slučajeva i da države prebacuju vlasništvo broda na drugu zemlju kako bi mogao biti izložen u muzeju.

No vlasničko pravo komplicira lokacija olupine, odnosno ako leži u teritorijalnim vodama druge države, kaže međunarodno pravo.

>>> Nakon četiri godine za zrakoplovom Malaysia Airlinesa više se ne traga

Kada je takav brod otkriven, zemlja u kojoj je registriran može tražiti tzv. imunitet od tog prava (uz vlasnička prava).

Upravo se takav slučaj dogodio 2009. godine, kad je američki sud proglasio kako nema jurisdikciju u slučaju tvrtke lovca na blago po imenu Odyssey Marine Exploration i olupine španjolskog broda Nuestra Senora de las Mercedes kraj obale Gibraltara, u kojoj je pronađeno 17 tona novčića.

Tvrtka je novac dopremila u SAD, no morala ga je vratiti vladi Španjolske koja je blago proglasila nacionalnim.

05. svibanj 2024 01:23