Aktualno
StoryEditor

[VIDEO] TOP 5 najvažnijih globalnih disruptora 2019. Jeste li već čuli za njih?

05. Kolovoz 2019.

CNBC je prije nekoliko mjeseci objavio listu 50 najvećih disruptora u 2019., čija se ukupna vrijednost procjenjuje na više od 266 milijardi dolara. Među njima su kompanije koje su okrenute poljoprivredi, tržištu nekretnina, umjetnoj inteligenciji, transportu, genetici, biotehnologiji i sl. Izdvojili smo prvih pet s njegove liste:

1. Indigo – Američka startup-kompanija koja se bavi poljoprivrednom tehnologijom izmislila je poseban tretman sjemena koji optimizira zdravlje biljaka. Uz pomoć mikrobiologije i tehnologije povećava se održivost i profitabilnost uzgajivačima, ali i zdravlje potrošača. Indigo se brine za testiranje kvalitete žitarica, transport i platni promet između uzgajivača i kupca, koji su u direktnoj elektroničkoj komunikaciji.

Indigo Ag from Perkins and Will on Vimeo.

2. Didi Chuxing – Kineski odgovor na američki Uber smatra se trenutačno vodećom svjetskom platformom za prijevoz te okuplja 550 milijuna korisnika i 31 milijun vozača. Didi se probija na nova tržišta poput Meksika, Australije i Japana i Brazila. Bavi se i dostavom hrane te se sve više okreće električnim vozilima, u dogovoru s vodećim svjetskim proizvođačima.

https://www.youtube.com/watch?v=G9uPGoN0dvQ

3. We – Poznati ‘coworking‘-model podijelio se na tri divizije: WeWork, WeLive i najnoviju –​ WeGrow. Riječ je o prvom modelu osnovne škole s idejom da djeca uče bolje kada sama biraju aktivnosti kojima povećavaju vlastitu kreativnost i znatiželju. Ideja WeWork proširila se na 400 tisuća članova na 400 svjetskih lokacija te je We postao najveći privatni iznajmljivač uredskih prostora u Londonu, Washingtonu i New Yorku.

https://www.youtube.com/watch?v=stS0y16hBnQ

4. Grab​ Singapurska kompanija razvila je mobilnu platformu kojom se širi jugoistočnom Azijom, nudeći sve moguće usluge: od prijevoza i financijskih usluga do dostave namirnica. Nedavno je razvila uslugu GrabWheels, biznis sa skuterima koji je preuzela od Ubera, te digitalni servis plaćanja GrabPay.

https://www.youtube.com/watch?v=AQM32RNc41w

5. Rent the Runway (RTR) ​ Dvije kolegice s Harvarda prije deset godina pokrenule su biznis iznajmljivanja skupe brendirane odjeće. Njihov model mnogi su do sada kopirali, ali nedavno su lansirale novu uslugu, drop-off bokseve za odjeću na raznim mjestima poput hotela, teretana, stambenih zgrada, gdje korisnici mogu pokupiti i ostaviti posuđenu odjeću.

https://www.youtube.com/watch?v=cyvfsi3MX-M

U aktualnom broju digitalnog i tiskanog Lidera pročitajte veliku temu o disruptorima koji osvajaju tržište.

19. travanj 2024 16:24