Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Treća generacija Cayennea - spasilac Porschea u novome ruhu

10. Rujan 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=fIHqkvYgi7E

Kad se model pojavio 2002., spasio je Porsche s ruba propasti. U 2010. došla je druga generacija, elegantnija i manje masivna, a prošli je tjedan predstavljena i treća, koja bi trebala nastaviti utabanim stazama uspjeha.

Porsche danas financijski stoji izvanredno, ali to baš i nije bio slučaj početkom ovog stoljeća kad je čak bio u opticaju i najcrniji scenarij. Nevjerojatno, ali jedan je model preokrenuo cijelu situaciju, a možda i povijest tvrtke iz Zuffenhausena. Riječ je o Cayenneu, koji se pojavio potkraj 2002. On je bio Porscheov mesija iako će istinski ljubitelji reći da je, zapravo, riječ o Porscheovu svetogrđu zbog toga što je riječ o modelu SUV-a koji je mnoge elemente preuzeo od postojećih Volkswagenovih modela.

>>>VIDEO: BMW čari modela 6 GT pokazao na cestama otoka Paga

Uspješnost se mjeri ipak samo u brojkama, a tu je pokazatelj jasan: Cayenne je apsolutni hit na tržištu. Tijekom 2010. došla je druga generacija, koja je bila elegantnija i manje masivna, a prošlog je tjedna predstavljena i treća, koja bi trebala nastaviti utabanim stazama uspjeha.

Veće promjene u interijeru

Kad je riječ o dizajnu, najveća je promjena na stražnjem dijelu vozila, koji se temelji na rješenjima koje smo upoznali s Panamerom. To su, prije svega, spojena stražnja svjetla koja djeluju vrlo atraktivno. Veće promjene doživio je interijer sa središnjom konzolom koja ujedinjuje analogne i digitalne instrumente, a tu je i neizbježan ekran multimedije, u ovom slučaju od 12,3 inča.

https://youtu.be/_M7Fij8IUqM?t=1m6s

Cayenne je počeo karijeru isključivo s benzinskim motorima, no najveći je uzlet napravljen kad su ubačeni dizelski agregati. Danas upravo riječ ‘dizel‘ nije najomiljenija tema u Volkswagenovoj grupi, kojoj pripada i Porsche.

>>>Maybach 6 Cabriolet: Umjetničko djelo na četiri kotača

Uz to, upravo je proteklih tjedana u javnost izašla informacija da se zabranjuje prodaja dizelskih Cayennea u Švicarskoj. Upravo se zbog toga na premijeri uopće nije govorilo o dizelima i nije objavljena informacija hoće li se naći u novom Cayenneu.

Stižu turbo i hibrid

Za sada je poznato da u startu novi model dolazi s dva benzinska motora, osnovna verzija s trolitrenim turbomotorom V6 od 340 konja (ubrzanje do 100 km/h u 6,2 sekunde i najveća brzina od 245 km/h). Jača izvedba nosi naziv S; riječ je o 2,9-litrenom bi-turbomotoru koji razvija 440 konja (ubrzanje do 100 km/h u 5,2 sekunde i najveća brzina od 265 km/h).

>>>VW Polo šeste generacije: ‘Malac’ raste i postaje ozbiljan automobil u svakom smislu

Sasvim očekivano, već su najavljene i izvedbe Turbo, GTS te, naravno, hibrid. Poznate su i cijene u Njemačkoj, u kojoj će osnovna izvedba Cayennea sa startom prodaje nakon skorašnjega salona automobila u Frankfurtu stajati 74.900 eura s uračunanim porezom.

20. travanj 2024 18:29