Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Tri male riječi spašavaju izgubljene učinkovitije od adrese i koordinata

31. Kolovoz 2019.

https://youtu.be/JTy7C47I8w0

Greben.broć.dinamično. Pošalje li netko poruku tog sadržaja, doduše na engleskom – ‘ridge.madder.dynamic‘ – opisujući gdje se nalazi, svatko tko se služi besplatnom aplikacijom What3words lako će otkriti da je pošiljatelj u Zagrepčanki, poslovnoj zgradi na zagrebačkoj Savskoj cesti u kojoj je smještena i Liderova redakcija.

Tri male nasumično izabrane riječi koje ta aplikacija generira prema lokaciji, odnosno svakom kutku zemaljske kugle prema geografskoj širini i dužini, poslužile su već kao spas za izgubljene u britanskoj divljini jer ih je preko njih pronašla tamošnja gorska služba spašavanja. Funkcioniraju bolje i od adrese.

Aplikaciju What3words smislio je Chris Sheldrick, a njegov je tim podijelio svijet u 57 trilijuna kvadrata. Svaki je velik 3 x 3 metra i svaki je dobio jedinstvenu, nasumce dodijeljenu adresu od tri riječi, što se pokazalo lakšim od lociranja s pomoću koordinata.

Umjesto poštanskih brojeva tu aplikaciju već, primjerice, upotrebljava ‘Mongolija‘, vodič Lonely Planeta, a Mercedes-Benz uključio ju je u svoje automobile.

Aplikacija je prevedena na 35 jezika, ali hrvatski još nije među njima.

No i neki od ostalih jezika mogu poslužiti da se odredi točna lokacija i navigira s pomoću kompasa ili Google Mapsa.

20. travanj 2024 07:18