Aktualno
StoryEditor

VIDEO: U pametnim gradovima pješaci generiraju energiju za javnu rasvjetu

29. Ožujak 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=VD15-2Uriyc

Vizija mladog britanskog poduzetnika je implementacija nogostupa diljem svijeta koji će proizvoditi struju prikupljanjem kinetičke energije koju generiraju pješaci, piše Forbes. Laurence Kemball-Cook je na futurističku poslovnu ideju došao 2009. godine, nakon što mu je propao studentski projekt koji je radio s njemačkim energetskim divom E.ON-om.

>>>Lekcije iz Tel Aviva za uspješnu digitalnu transformaciju pametnih gradova

Srećom, nije izgubio motivaciju pa je svoju diplomsku godinu na britanskom sveučilištu Loughborough iskoristio za razvoj prototipa podnih pločica koje bi prikupljale kinetičku energiju. Njegova tvrtka Pavegen tehnologiju testira s kompanijama poput Googlea, Coca-Cole i Adidasa, a surađuje i s američkom vladom.

Kemball-Cook svoj poslovni put uspoređuje s Teslom čiji je prvi automobil bio iznimno skup i kratkog dometa, baš kao prve inačice njegovih ‘kinetičkih pločnika‘.

‘Gerila‘ instalacija

Realizacija ideje bila je daleko od jednostavne o čemu svjedoče četiri godine modifikacija i unaprijeđenija proizvoda. Otežavajuća okolnost je i sama ulica, jedno od najizazovnijih područja za inženjere, prvenstveno zbog vandalizma i atmosferskih prilika.

>>>Pametni gradovi ‘mrze’ gužve

Kemball-Cook je morao privući i pažnju javnosti, odnosno investitora što je učinio 2012. godine kad je noću provalio na gradilište, zacementirao svoje pločice pa ih spojio na javnu rasvjetu. Čitavu ‘gerila marketing‘ instalaciju je zabilježio na svojoj web stranici i predstavio kao ‘budućnost rasvjete‘.

U tjednima koji su uslijedili, Cook je dobio zasluženu pažnju, nagradu od 10 tisuća funti i ugovor vrijedan 192 tisuće funti s Westifieldom, jednim od najvećih trgovačkih centara u Europi smještenim u Londonu.

Od čudaka do ozbiljnog poduzetnika

Odjednom je donedavno ‘čudni‘ vizionar imao ozbiljan projekt s velikim globalnim igračem. Nakon toga prikupio je milijune funti, proširio svoj tim, a njegova tehnologija zauzela je mjesto na svjetskoj pozornici.

Danas Kemball-Cook radi na izgradnji plutajuće kuće na solarni pogon na rijeci Temzi u koju će biti ugrađene Pavegen pločice, a tvrtka je do sada instalirala 1800 kvadratnih metara trajnog i privremenog interaktivnog nogostupa u više od 30 zemalja. Kompanija je svoj prvi milijun funti zaradila još 2015. godine, a prošlogodišnja zarada iznosila je 1.7 milijuna funti.

Najnoviji proizvod, V3 pločica nastala 2016., može generirati 5 kontinuiranih watta električne energije kada netko hoda po njima. Iako snaga nije dovoljna da bi se opskrbio prosječni dom, ona bez problema može napajati javne usluge kao što su LED rasvjeta, senzori ili prikupljati podatke nužne za daljnji razvoj tehnologije. Tu je i aplikacija koja korisnicima omogućuje da prate koliko energije su stvorili koračanjem, što mogu pretvoriti u nagradu.

Liderova konferencija Smart Cities 2018

Koliko je koncept ‘pametnoga grada’ zaživio u Hrvatskoj? Koliko je napredovala primjena gradskih aplikativnih rješenja i smart city usluga? Što se radi u vezi s infrastrukturnim rješenjima, prometnim rješenjima i mobilnosti, sustavima javne rasvjete, energetski učinkovitom gradnjom, smanjivanju emisije CO₂ i primjeni obnovljive energije? To i mnogo više saznajte 17. travnja na Liderovoj konferenciji Smart Cities 2018. Broj mjesta je ograničen, prijavite se na vrijeme.

- Cilj nam je postati tvrtka od milijardu dolara usmjerena na stvaranje pametnijih gradova - kaže Kemball-Cook čija će kompanija uskoro predstaviti svoju prvu stalnu instalaciju u Međunarodnoj zračnoj luci Dubai gdje će nogostup generirati energiju za osvjetljenje i usput prikazivati animacije.

Najavljeno je i novo partnerstvo sa Siemensom koji bi trebao pomoći u implementaciji tehnologije u pametne gradove današnjice. Među metropolama koje bi mogle biti uključene u projekt su Pariz, München, Berlin i Kopenhagen.

>>>‘Pametne klupe’ stigle i u Đakovo

Pavegen razmatra i postavljanje pločica na biciklističke staze, ceste, čak i arhitekturu, no da bi to bilo moguće morat će drastično sniziti cijene. Prva prodana pločica koštala je 20 tisuća funti po metru kvadratnom, ali bi cijena u nekoliko godina mogla pasti na prihvatljivijih 500 funti.

- Svjedočimo nizu inicijativa čiji je cilj grad vratiti ljudima. Revolucija je stigla – kaže Kemball-Cook Cijela čija je vizija da njegov proizvod bude u srcu pametnih gradova bez ugljika, uz bok zelenim biciklima i autonomnim automobilima.

19. travanj 2024 19:43