Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Uber želi dominaciju u prijevozu tereta autonomnim kamionima

11. Ožujak 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=FqwtibdHSZM

Uber je otišao korak dalje u pokušaju dominacije kamionskom industrijom nakon što je u poslovanje uveo uslugu prijevoza tereta autonomnim kamionima koji će biti dostupni putem aplikacije za teretna vozila, prenosi The Verge.

Usluga je dostupna u Arizoni gdje Uber također testira svoje robotske taksije. Iz Ubera ističu da se usluga prijevoza tereta temelji na čvorišnom hub modelu u kojemu kamioni samostalno voze po autocesti, a ljudski vozači preuzimaju kontrolu posljednjih nekoliko kilometara.

>>>‘Bespilotni’ kamioni premijerno se provozali singapurskim cestama

Zahvaljujući transfernim čvorištima, tvrdi Uber, korištenje robotskih kamiona u kratkom roku generirat će nova radna mjesta. Razlog tome je što tehnologija u autonomnim kamionima još uvijek nije dovoljno napredovala stoga su potrebni ljudi za volanom tijekom rada, što se neće tako skoro promijeniti.

Istovremeno, brodari koriste Uber Freight aplikaciju koja povezuje brodare s vozačima kamiona. Na poziv brodara vozač s konvencionalnim kamionom stiže na dogovoreno mjesto, te prevozi teret do najbližeg čvorišta, a zatim ga preuzima ‘vozač‘ autonomnog kamiona.

>>>Iduće godine švedskim će se prometnicama kretati autonomni eko kamioni

Autonomni kamion tada teret prevozi na udaljene relacije, a u blizini odredišta osoba preuzima teret i prevozi ga u iduće čvorište. Drugi vozač u konvencionalnom kamionu preuzima teret i prevozi ga preostalih nekoliko kilometara do konačnog odredišta. Iz Ubera ne žele javno istaknuti s koliko autonomnih kamiona trenutačno raspolažu, koju vrstu robe prevoze kao ni koliko je autonomnih isporuka do sada izvršeno. Iz Uberove poslovne jedinice Advanced Technology Group, kazali su do sada ukupno autonomni kamioni prešli nešto više od 3 milijuna kilometara.

Sudski spor

Uber Freight aplikacija pokrenuta je u svibnju prošle godine, a nekoliko mjeseci ranije Uber je kupio tvrtku za transferno posredovanje 4Front Logistics iz Chicaga. Uber planira uvesti i transportne usluge na duljim relacijama, iz tog razloga sredinom 2016. akviziran je startup za autonomne kamione Otto.

No, zbog akvizicije je Waymo, tvrtka kći Alphabeta, pokrenuo sudski spor zbog optužbe da je tehnologiju koju koristi Otto iz Alphabeta ukrao Anthony Levandowski, bivši inženjer Googlea.

>>>Uber testira pretplatnički model za uslugu UberEats

Manje od tjedan dana nakon početka suđenja tvrtke su postigle dogovor. Uber je pristao Waymu dati 245 milijuna vrijedan paket privatnih dionica.

Dolazak konkurencije

Uber nije jedina kompanija koja koristi autonomne kamione za prijevoz tereta. Tu su još Embark koji od kraja 2017. se bavi prijevozom hladnjaka između Južne Kalifornije i Teksasa, a nedavno su uveli i rutu iz Los Angelesa do Jacksonvillea na Floridi dugačku nešto manje od 4 tisuće kilometara. Convoy iz Seattlea prikupio je 62 milijuna dolara za pokretanje aplikacije kojom brodari s transportnim tvrtkama dogovaraju prijevoz tereta.

>>>Uber očekuje komercijalizaciju ‘letećih taksija’ kroz nekoliko godina

Ako odluči da će radije biti posrednik, ipak, uber će morati krivotvoriti odnose s operatorima flote koja će biti u potrazi za značajne uštede prije izvršenje na bilo koji posao sa novajlija u transport svijetu kao uber. Bez obzira na sve, ovo je mali korak s mogućim velikim implikacijama za budućnost transportne industrije.

19. travanj 2024 21:43