12. studeni 2017.

VIDEO: Upoznajte BMW X2

https://www.youtube.com/watch?v=Lp8vwbnB5sM

Kada su u pitanju SUV i crossover automobili neki će reći nikada dovoljno novih modela, a neki da je sad već prevelika ponuda na tržištu. BMW se priklonio prvoj skupini i kupcima ponudio još jedan novi model crossovera, nazvan X2. Već je viđen kao prototip i, što je iznimno pohvalno, serijska izvedba tek je minimalno izmijenjena. BMW u svojoj gami već ima parne modele serije X i to X4 i X6, a riječ je o SUV coupéima koji su poprilično traženi. X2 je ipak malo drugačija priča jer stražnji kraj nije toliko nakošen i automobil izgleda kao sportska, napuhana izvedba najmanjeg X1.

Manji prtljažnik

Riječ je o atraktivnom automobilu koji bi trebao popuniti ponudu u najbrže rastućem segmentu kompaktnih crossovera. BMW je kod modela X2 prvi put poznati plavo-bijeli znak stavio na stražnji krovni nosač, što bi mogao postati trend u budućnosti. Zanimljivo je da je X2 kraći od X1 i čak sedam centimetara niži te ima 35 litara manji prtljažnik (ukupno 470 litara).

https://www.youtube.com/watch?v=oi2KtXjg6io

Unutrašnjost je pak potpuno iskopirana od modela X1 i tu BMW nije eksperimentirao, možda bi malo mašte bilo dobrodošlo jer je sve već nekako poznato, predvidljivo i pomalo sterilno. S druge strane sigurnost je naravno maksimalna i BMW X2 će sigurno postati novi član kluba pet zvjezdica kada je u pitanju euroNCAP crash test.

Jača i slabija izvedba

Na početku BMW X2 dolazi s tri motora i to dva dizelska i jednim benzinskim. Svi naravno imaju turbopunjače i četiri cilindra. Benzinski motor razvija 192 konja, koliko ima i slabija dizelska izvedba.

VIDEO: BMW čari modela 6 GT pokazao na cestama otoka Paga

Najjači motor u ponudi je dvolitarski turbodizel, koji razvija 231 KS. Na početku prodaje vozilo će imati sustav X Drive, odnosno pogonit će ga sva četiri kotača. U daljnjoj fazi predviđen je i pogon samo na prednje kotače, kakav uostalom ima i model X1.

https://www.youtube.com/watch?v=QdvZC2QyJkE

U tom se slučaju kupci vjerojatno neće odlučiti za tako snažne motore i stoga će bavarska tvrtka ponuditi i slabije izvedbe poput dizela od 150 konja, ali i benzinskog trocilindričnog motora snage 136 konja.  Prodaja novog modela počinje u ožujku 2017. godine, dakle ipak se treba još malo strpjeti prije negoli ugledamo ovaj atraktivni crossover na cesti. Tada će biti poznate cijene i paketi opreme.