Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Volvo predstavio kompaktni XC40

01. Listopad 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=j7EcLm4Hvck

Volvo je predstavio svoj prvi model u kompaktnoj klasi SUV-ova, a riječ je o verziji XC40. Ulazak u taj segment nije slučajan. Naime, riječ je o najbrže rastućem dijelu autoindustrije, čija je prodaja u samo nekoliko godina porasla za gotovo nevjerojatnih 300 posto. Volvo, naravno, želi svoj dio kolača u premium segmentu, koji je već prilično bogat modelima poput Mercedesa GLA, Audija A3 ili BMW-a X1.

>>>VIDEO: Treća generacija Cayennea – spasilac Porschea u novome ruhu

Volvo XC40 ima svoje adute u rukavu, a to je za početak dizajn, koji nije iznenađenje jer se uvelike temelji na postojećim većim SUV-ovima švedskog proizvođača XC60 i XC90. Budući da su oba spomenuta modela dobro prošla na tržištu, bilo je logično zaigrati na istu kartu.

Naglasak na sigurnosti

Inače, XC40 službeno je nastao iz koncepta 40 koji je paradirao po raznim salonima. Ipak, za razliku od koncepta, na serijskom su modelu ipak primijenjena konvencionalna rješenja poput klasičnih bočnih retrovizora (umjesto kamera koje su bile instalirane na konceptu) ili klasičnih ručki za otvaranje vrata, što opet nije bio slučaj na konceptu.

Kupci će, kad je riječ o unutrašnjosti vozila, vjerojatno moći birati između analognih i digitalnih instrumenata, iako je za početak prikazan atraktivniji digitalni oblik. Središnji ekran smješten je okomito. Nisu još poznati detalji opreme jer je proizvodnja vozila planirana za studeni ove godine, ali kao i uvijek kod Volva, naglasak će biti na sigurnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=2M1W4xfngBE

Ipak i dizelaš

Zanimljiv je i odabir motora za lansiranje novog modela. Za sada su najavljeni jedan dizelaš i jedan benzinac. Iako je najavio skoro ukidanje dizelaša, Volvo je ipak ponudio trenutačno i tu alternativu u prodaji, a riječ je o modelu D4, koji razvija najveću snagu od 190 konja. Benzinac je T5 model, koji ima čak 247 konja. Oba su motora četverocilindraši, ali sigurno je da će u budućnosti XC40 imati i trocilindrične motore, koji će biti i kombinirani s električnima. Oba modela u ponudi imaju isključivo pogon na sva četiri kotača, kao i automatski mjenjač s osam stupnjeva prijenosa. No s obzirom na to da konkurencija nudi i pogone na samo jednu osovinu i manualne mjenjače, gotovo je sigurno da će se i Volvo vrlo brzo prilagoditi zahtjevima tržišta. Cijena još nije poznata, ali za povoljnije modele ipak će trebati pričekati uvođenje slabijih motora i pogona na prednje kotače.

20. travanj 2024 03:51