Aktualno
StoryEditor

[VIDEO] Vozili smo novi Porsche Cayenne Coupé Turbo - do stotke ‘zalijepi‘ za 3,9 sekundi

07. Rujan 2019.

Prošlog vikenda imali smo priliku voziti novi dragulj iz Porschea, Cayenne Coupé Turbo, top-model iz nove ponude u kojoj su još Cayenne Coupé S i osnovni model Cayenne Coupé, a uskoro će se u tom društvu naći i hibridna verzija tog automobila.

Cayenne Coupé Turbo pokreće biturbo motor V8 snage 404 kW s okretnim momentom od 770 Nm, što mu omogućava maksimalnu brzinu od 286 km/h i ubrzanje do stotke u samo 3,9 sekundi. Za prijenos snage koristi se automatskim mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa. Maksimalnu brzinu na slovenskim cestama i autocestama nismo uspjeli postići, ne zbog automobila, nego zbog gužve, ali ubrzanje koje vas prilijepi za udobno sportsko sjedalo je poseban doživljaj. Pretjecanje tim automobilom mačji je kašalj i navedeno ubrzanje spriječit će sve neželjene situacije u prometu, ako se, naravno, vozi odgovorno i sigurno.

Karoserija ovog automobila je elegantna i skladna, a kako je zadnji dio proširen za 18 milimetara Cayenne Coupe je dobio jedan ‘mišićav‘ izgled, a cijelu priču upotpunjuje i ‘spojler‘ koji se sam podiže pri brzinama većim od 90 km/h, kako bi se povećao potisak što auto čini stabilnijim na cesti.

Unutrašnjost automobila je ista kao i kod standardnog Cayenne modela. Sportska sjedala s integriranim naslonima za glavu pružaju udobonost i pri velikim brzinama u zavojima, što je izrazito bitno kada se vozi u sportskom načinu vožnje. Stražnja klupa standardno dolazi s dva sjedala ali moguće je naručiti i treće, ako kupac ima takve želje. Cayenne Coupé dolazi s Advance Cocpitom koji sadrži Communication Management s 12,3 inčnim HD ekranom osjetljivim na dodir, a tu su i dva ekrana na instrument ploči koji vozaču daju potrebne informacije bez skretanja pogleda s ceste.

Sigurnost i udobnost

Porsche Cayenne Coupé Turbo i ostale modele krasi vrlo precizan upravljač koji je povezan mehanički i daje izrazito precizne rute skretanja, bez ispravljanja i popravaka. Jednostavno, koji god mu smjer zadate, napravit će s lakoćom. Novi Cayenne Coupé u odnosu na klasični Cayenne ima krov niži dvadeset milimetara, što se ne osjeti u unutrašnjosti, posebno na stražnjoj klupi koja je zbog toga spuštena za trideset milimetara. Oblik vrata također je malo drukčiji, kao i blatobrani te stražnji dio, koji je malo širi od onoga u prethodniku. Kad je riječ o tehnici, Porsche se pobrinuo za sve blagodati nove automobilske tehnologije, pri čemu je posebna pozornost posvećena sigurnosti i udobnosti.

https://youtu.be/VY55de2ga9Q

Zvijer ili potpuna zvijer

Od svih silnih mogućnosti spomenut ćemo Night Vision Assist, koji uočava ljude i životinje dok se vozi po mraku. I to je samo djelić onoga što taj automobil nudi u svojoj unutrašnjosti. Model koji smo vozili krasi i panoramski krov. Druga je mogućnost karbonski krov ‘ukraden‘ s trkaćeg modela 911 GT3 RS. Uza sve inovacije čini nam se najvažnijim što je lagano upravljiv i precizan, što jamči ugodnu vožnju u svim uvjetima. Cayenne Coupé nudi i nekoliko načina vožnje, primjerice sport ili super sport, koji se mogu promijeniti jednostavnim pritiskom na gumb, nakon čega automobil postane ili potpuna zvijer ili samo zvijer. Bilo kako bilo, taj automobil nije fer prema čovječanstvu –zbog cijene od 146.662 eura za turbo model na kraju će ga moći kupiti vrlo malo ljudi.

https://youtu.be/QUlOvAqvihs

19. travanj 2024 18:33