Aktualno
StoryEditor

VIDEO: VW Polo GTI - Dvjesto konja vuče novu generaciju

14. Siječanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=-PfHXg6g9oM

Nedavno je predstavljena šesta generacija VW Pola. Iako mu uvijek tepaju da je mali Golf, čini se da ta usporedba nije nikada bila bliža i realnija. Jasno je da Volkswagen ima velike ambicije s novim Polom, što potvrđuje i to da je praktično odmah na početku ponuđena i GTI verzija. Nije više potrebno naglašavati što znače slova GTI za Volkswagen, ali i automobilsku industriju uopće. Izvorno pojam GTI vezan je uz Golf, ali jako se dobro udomaćio i kod Pola. Tako GTI izvedba šeste generacije Pola ispod poklopca ima 2,0-litarski benzinski turbo motor koji razvija najveću snagu od okruglo 200 konja.

Dodatna elastičnost

Dosad je GTI Polo imao motor od 1,8 litara od 192 konja. Znači novi Polo je dobio osam konja više, ali je sada mnogo ugodniji u vožnji jer je okretni moment narastao s 250 na čak 320 Nm, i to na nižim okretajima negoli je to bilo kod prethodnika.

No ako gledamo čistu teoriju, onda nema nekog velikog skoka u performansama za novi GTI. Tako sada najveća brzina iznosi 237 km/h umjesto dosadašnjih 236 km/h, a ubrzanje do 100 km/h ostalo je isto, 6,7 sekundi. Međutim, veći motor daje tu dodatnu elastičnost i užitak u vožnji. Prosječna potrošnja iznosi 5,9 l/100 km. Polo GTI dolazi ili s klasičnim ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa ili s DSG izvedbom koju svakako preporučujemo jer funkcionira savršeno.

https://www.youtube.com/watch?v=cBfeD8KNKes

U vožnji automobil se ponaša precizno i zbog malo viših guma u odnosu na prethodnika nešto bolje upija neravnine.

Decentno, s ukusom

Izvana Volkswagen je oduvijek znao s ukusom ‘okititi‘ GTI izvedbe, što je slučaj i s novim Polom. To decentno znači da se vidi razlika u odnosu na obični Polo, a opet nije kičasto. Nova generacija Pola dolazi isključivo u verziji s petera vrata i GTI model nije iznimka. Unutrašnjost je vrlo jednostavna i ima nekoliko detalja koji daju do znanja da je riječ o sportskom automobilu.

Kupac može birati među pet različitih boja karoserije, a sigurnost je, naravno, maksimalna. Volkswagen je odredio točnu cijenu za novi Polo, međutim, u Hrvatskoj se uskoro očekuje primjena novih trošarina pa je najbolje pričekati tih nekoliko dana do konačne cijene koja nije znatno veća od prethodnika.

25. travanj 2024 15:03