Aktualno
StoryEditor

VIDEO: ZagrebDox - Od Crne ovce bistričke do Slobodne Republike Liberland

17. Veljača 2018.

Kontroverzni dox, službeni program Međunarodnog fima dokumentarnog filma ZagrebDox tradicionalno donose filmove o intrigantnim temama, a neke od njih ove su godine položaj ateista u Hrvatskoj, specifičnost politike javnog govora, svjetska trgovina oružja, drugačije poimanje institucije "obitelji", suočavanje s bolešću i predsjednik Slobodne Republike Liberland uz Dunav.

Svoju će premijeru u tom programu imati hrvatski film "Crna ovca bistrička" audiovizualnih umjetnica Višnje Skorin i Kristine Baticeli. Kristina je ateistica odrasla u Mariji Bistrici, najvećem hrvatskom marijanskom svetištu, no kada se zaljubi u vjernika, mora odlučiti hoće li biti licemjerka i vjenčati se u crkvi ili ostati pri svojim uvjerenjima i tako povrijediti svoje bližnje.

>>>Hrvatski filmaši ove godine osigurali oko 640 tisuća eura europskih sredstava

Osobnu priču donosi i američka autorica Jennifer Brea, koja je za filmu "Nemir" kamerom zabilježila svoje misli, stanja i osjećanje u vezi bolesti, teško utvrdivog sindroma kroničnog umora. Prikovana za krevet, na Internetu otkriva zajednicu ljudi koji pate od istih simptoma. "Nemir" je njezin prvijenac, premijerno prikazan 2017. na Sundanceu, a osvojio je posebnu nagradu žirija za montažu dokumentarnog filma.

Film "O.b.i.t.e.lj." najavljen je kao osobno istraživanje redateljice i fotografkinje francusko-američkog porijekla Jessice Champeaux o medicinski potpomognutoj oplodnji, kada u pitanju nije klasična obitelj. Budući da belgijski zakon omogućuje istospolnim parovima da dobiju djecu na taj način, autorica je istražila pitanja koja je muče.

VIDEO: Najbolje komedije 2017.

Laura Poitras, važno ime istraživačkog novinarstva, predstavlja se kratkometražnim dokumentarcem "Projekt X", u kojemu, u suradnji s novinarom i redateljem Henrikom Moltkeom, uz pripovjedače Ramija Maleka i Michelle Williams, na temelju povjerljivih dokumenata američke Nacionalne agencije za sigurnost, istražuje tajnovito putovanje od Nacionalnog poslovnog kompleksa do nebodera bez prozora u središtu Manhattana.

https://www.youtube.com/watch?v=SOJugaGK0eU

Njezini filmovi dosad su prokazivali svjetske političke afere i ličnosti, od priče o najpoznatijem zviždaču Snowdenu - "Citizenfour" (nagrada Oscar, BAFTA) preko filma "Moja domovina, moja domovina" o sudbinama Iračana pod američkom okupacijom (nominacija za Oscara) do "Rizika" o Julianu Assangeu.

Danski redatelj Lars Feldballe-Petersen u filmu "Neoprošteni" prati ratnog zločinca Esada Landzoa, koji nastoji "normalizirati" život nakon osude za zločin protiv čovječnosti. "U toj mračnoj i osobnoj priči o zlu, mržnji prema samom sebi i oprostu Esad se mora suočiti sa svojim žrtvama i samim sobom iz vremena kad je bio mladić", napominje se.

https://www.youtube.com/watch?v=KuFjGgLYOvM

Film je ostvaren uz pomoć Nagrade HBO Adria za razvoj filma koju je projekt osvojio na radionici ZagrebDox Pro 2015. godine.

U filmu "Plave orhideje" belgijski autor Johan Grimonprez bavi se izdvije oprečne perspektive svjetskom trgovinom oružja. S jedne strane je Chris Hedges, bivši ratni dopisnik za New York Times, s druge Riccarda Privitere, trgovac oružjem za danas zatvorenu tvrtku Talisman Europe Ltd.  Autor kroz njihove osobne i političke prošlosti postupno razotkriva patnju i dvoličnost vezanu uz trgovinu oružjem.

https://www.youtube.com/watch?v=71AaDj_YQ6U

Kate Stonehill, londonska redateljica koja nekonvencionalno i kreativno pristupa političkim temama, predstavlja novi kratkometražni film "Neizrecivo" o prirodi slobode govora. Riječ je o hibridnom dokumentarcu koji nudi složen i intenzivan susret s nekoliko takozvanih britanskih ekstremista. Naime, britanska vlada je 2015. izdala proglas u kojem apelira na sveučilišta da se aktivnije uhvate ukoštac s ekstremizmom te su zatražili od polaznika da provode specifičnu politiku javnog govora i nastupa kako bi zaustavili mogućnost širenja radikalizma među studentima.

>>>VIDEO: Pokojni Superman daje težinu novom traileru za Justice League

Njemački redateljski dvojac Monika Hielscher i Matthias Heeder, koji više od dvadeset godina rade istraživačke dokumentarce o problemima suvremenog društva, u svom zastrašujućem dokumentarcu "Prije zločina" duboko poniru u sigurnosne mjere 21. stoljeća koje se oslanjaju na sustave velikih baza podataka i kompjuterskih algoritama kao dijela strategija provođenja zakona diljem svijeta.

https://www.youtube.com/watch?v=DXoSMmlLtWU

Film "Zovite ga predsjednikom" dugometražni je prvijenac francuske autorice Marie-Emme Paoli u kojem se bavi  Vítom Jedličkim, 33-godišnjim češkim političkim liberalom koji je 2015. postavio zastavu na močvarnom predjelu uz Dunav i nazvao ga Slobodna Republika Liberland.

>>>VIDEO: ‘Lucky Logan’, dobra zabava s natruhama marksizma

Dvije godine kasnije ondje nitko ne živi jer hrvatska policija zatvara svakoga tko se ondje pokuša nastaniti. Film uz samoproglašenog predsjednika, prikazuje i njegovog pomoćnika, Vladana Jovanovića, tajanstvenog ratnog veterana iz Srbije.

25. travanj 2024 10:38