Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Započela M&A konferencija

18. Listopad 2018.

Glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović i partner u konzultantskoj kući Caper Željko Perić otvorili su prvu domaću konferenciju posvećenu spajanjima i preuzimanjima – M&A Spajanje i preuzimanje u funkciji rasta.

>>>Hoće li EU uvesti dodatne kriterije za odobravanje preuzimanja kompanija?

- Okupljena ekipa je zaista impresivna, želimo ovakvu konferenciju već desetak godina, tražili smo pravog partnera i mislim da smo napravili dobru priču. Mislim da je za biznis dobro da se od obrambene utakmice prenosi u napad. U posljednje vrijeme niz domaćih tvrtki kupljeno je od stranih investitora, ali uvijek je bitno kakav je ukupni rezultat. Nama je želja potaknuti domaće poduzetnike da se okrenu i akvizicijama izvan Hrvatske. Ako ova konferencija pridonese da se ostvari bar tri do pet takvih akvizicija, mi u Lideru bit ćemo presretni – rekao je Miodrag Šajatović.

Istaknuvši da je Caper sudjelovao u M&A transakcijama vrijednima više od milijardu dolara, Željko Perić je naveo da je sudjelovati u takvim transakcijama jako zanimljivo, posebno kad u njih nije uključen javni sektor.

- Sve smo obavili s privatnim sektorom, zaziremo i bježimo od velikih privatizacijskih projekata. Sudjelovati u transakcijama je jako zanimljivo. Globalna vrijednost M&A transakcija u 2017. godini iznosila je 3,5 bilijuna dolara, tj približno 64 hrvatska BDP-a ili 76 puta veća vrijednost od svih stranih investicija odnosno 167 puta veća vrijednost od svih kompanija na Zagrebačkoj burzi – rekao je Perić.

>>>Jeftin novac potaknuo spajanja i preuzimanja kompanija ukupne vrijednosti 1.200 milijardi dolara

Među najvažnijim pokretačima M&A aktivnosti u posljednje vrijeme su i promjene izazvane brzim tehnološkim inovacijama, koje ozbiljno remete uhodane poslove tržišnim liderima s tradicionalnim poslovnim modelima. Koliko su relevantni svjetski trendovi u našim okvirima? Kako razmišljaju, kakve prilike i prepreke očekuju i što planiraju hrvatski poduzetnici? Odgovori na ova i druga pitanja prikupljeni su anketiranjem velikog broja hrvatskih firmi koje će na ovoj konferenciji prezentirati tvrtka Caper, član Oaklins grupacije, koja je i provela anketu.

16. travanj 2024 06:51