Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Živahna evolucija - ‘Izgubljena‘ zeba stvorila sasvim novu vrstu za samo dvije generacije

28. Studeni 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=OvHJIVOrWJM

Kada bi se čovjek našao na pustom otoku najprije bi, vjerojatno, pokušao zapaliti vatru, izgraditi sklonište te poslati signale za pomoć i nadati se najboljem. Kada se jedna ptica našla u istoj takvoj situaciji, nije trošila vrijeme uzalud, već je stvorila sasvim novu vrstu, javlja BGR.

Proteklih 36 godina znanstvenici su detaljno proučavali nevjerojatnu priču o potpuno novoj vrsti ptica koja izgleda kao da se pojavila niotkud, a iza svega stoji jedna sirota zeba koja je zalutala na nepoznato područje. Neobična priča odvila se na udaljenom otoku koji pripada otočju Galapagos, a pomogla je znanstvenicima otkriti da nova životinjska vrsta može nastati mnogo brže no što je to ranije smatrano.

>>>Čovječanstvu prijeti ‘ekološki armagedon’ ako ne očuva leteće insekte

Znanstvenici su 1981. godine na malom vulkanskom otoku Daphne Major smještenom sjeverno od grada Santa Cruz otkrili čudnovatu pticu koja se izgledom razlikovala od vrsta koje su obitavale na njemu. Ptica je bila veća i drugačije građe no one koje tamo izvorno obitavaju, a osim toga i njezin pjev je bio drugačiji. Bilo je očigledno kako ptica ne pripada otoku, no njezino podrijetlo je bilo nepoznato, stoga su znanstvenici ulovili jedan primjerak i testirali krv prije no što su je pustili na slobodu.

Ptica koja se našla na otoku na koji očito ne pripada uspjela je pronaći partnericu među domorodačkim vrstama, što je rezultiralo hibridnim potomcima koji su mješavina te dvije vrste. Ptica je dobila ime ‘velika ptica‘ jer je veća od autohtonih vrsta.

>>>Glasovita ovca Dolly nije dobila artrozu zbog kloniranja

Nakon što su njihovi potomci dosegnuli zrelost, suočili su se s velikim problemom jer nisu mogle ponoviti jednak pjev kao autohtone zebe, što je u kombinaciji s njihovom veličinom otežavalo pronalazak partnera. Ipak, uspjeli su privući jedni drugi, te je križanjem nastalo sve više i više velikih ptica na otoku. Šest generacija kasnije, hibridi su postali zasebna vrsta. Kasnije je otkriveno kako je prvi ‘izgubljeni‘ mužjak stigao s otoka udaljenog 96 kilometara, a nova vrsta postala je jedinstvena.

Znanstvenici su ranije pretpostavljali kako je potrebno mnogo vremena kako bi se stvorila sasvim nova vrsta, a otkrićem velike ptice saznali su kako je za to potrebno samo dva naraštaja.

 

27. travanj 2024 01:27