Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Znanstvenici MIT-a stvorili biljku koja svijetli

16. Prosinac 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=hp-vqd8zJM4

Dragi knjigoljupci, zamislite da u noćnim satima umjesto noćne lampe vaše štivo obasjavaju biljke. Čini se nerealno, ali inženjeri s MIT-a uspjeli su tu viziju pretvoriti u stvarnost ugradnjom specijaliziranih nanočestica u lišće potočarke koje omogućuju biljci da isijava prigušeno svjetlo u trajanju od gotovo četiri sata. Jednog dana, uz daljnju optimizaciju, takve biljke će moći emitirati dovoljno svijetla za osvjetljavanje radnog prostora, piše MIT News.

Takva tehnologija bi se također mogla koristiti za prigušeno osvjetljavanje vanjskih prostora, pa čak i za transformaciju stabala kao pogon rasvjete. Biljna nanobionika, novo područje istraživanja, daje biljkama nove značajke ugrađujući u njih različite nanočestice. Istraživači su prethodno stvorili biljke koje mogu otkriti eksploziv i takve informacije poslati na smartphone, kao i biljke koje mogu pratiti uvjete suše. Rasvjeta, koja čini oko 20 posto svjetske potrošnje energije, činila se kao logičan slijed. Biljke imaju moć samoregeneracije, imaju svoju energiju, te su već prilagođene vanjskim uvjetima.

>>>Preporučena osvijetljenost radnog prostora u uredima je 500 luxa

Kako bi stvorili sjajnu biljku, tim inženjera koristio je luciferazu, enzim koji krijesnicama daje sjaj. Luciferaze djeluju na molekule luciferina, što uzrokuje emisiju svjetla. Druga molekula koju su koristili je koenzim A koji podupire cijeli proces tako što uklanja nusprodukt koji može inhibirati aktivnost luciferaze.

Sve nanočestice su napravljene od materijala koji američka Agencija za hranu i lijekove klasificira kao sigurne tvari, što spriječava komponente da stvore koncentraciju koja bi mogla biti toksična. Na početku su biljke mogle emitirati svjetlost 45 minuta, no sada je proces poboljšan te biljke svijetle do tri i pol sati.

>>>QLED TV – Njega ne skrivate, njime se želite pohvaliti

Svjetlo koje generira potočarka veličine 10 centimetara iznosi jednu tisućinku svjetlosti koja je potrebna za čitanje, no znanstvenici vjeruju da će daljnjim istraživanjem uspjeti povećati jačinu svjetla, kao i njegovo trajanje.

Znanstvenici se nadaju kako će u budućnosti ovom tehnologijom stvoriti boju ili sprej na bazi nanočestica i biljnih listova, koji bi mogao omogućiti da drveće i druge velike biljke postanu izvor svjetlosti.

26. travanj 2024 08:53