18. travanj 2018.

Vidošević u Krašu na neto plaćama zaradio 4,3 milijuna kuna

Bivši čelnik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević kojemu se sudi zbog optužbi da je iz Komore izvukao milijune kuna, u šest i pol godina na čelu Kraša tu je tvornicu samo zbog neto plaća stajao gotovo 4,3 milijuna kuna, otkrila je na zagrebačkom Županijskom sudu prokuristica Kraša Marica Vidaković.

- Kao predsjednik uprave Kraša od svibnja 2005. do prosinca 2011. Vidošević je imao pravo i na udjel u dobiti u iznosu od 2,15 posto od neto ostvarene dobiti godišnje, kazala je Vidaković na suđenju Vidoševiću i njegovim suokrivljenicama u tom kraku afere Remorker.

>>>Afera Remorker: Žderić svjedočio da su Kalmeta i Sanader ‘preporučili’ Skladgradnju

Prokuristica je dodala da mu je Kraš udio u dobiti isplaćivao u dionicama. „Dionice je Vidošević prodao u trezor društva, a novac koji mu je trebao biti isplaćen je ugovorom o cesiji usmjeren u RBA banku radi otplate kredita”, kazala je Vidaković.

Optužnicom u tzv. aferi Remorker koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015. predloženo je da se Vidoševiću oduzme milijunska imovinska korist, a među optuženima je i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel. Uz Vidoševića i Peternel na optuženičkoj klupi su ostali i Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić koje su također porekle krivnju.

>>> Afera Remorker: Majka, supruga i kćeri Vidoševića iskoristile zakonsku blagodat i odbile svjedočiti

Preostalih četvero suoptuženika je prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom. To su ključni akteri tzv. afere Remorker - Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i ‘oprani‘ novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.

Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

>>>Afera Remorker: Pokajnici Premilovac, Sapunar i Berket dobili godinu dana rada za opće dobro

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.