Aktualno
StoryEditor

Vidović: Mirovinskom reformom Vlada kani ‘nacionalizirati‘ preko 94 milijarde kuna građana

28. Lipanj 2018.

Politički tajnik SDP-a Davorko Vidović kazao je u četvrtak na konferenciji za medije da je prijedlog mirovinske reforme jedna od najzlokobnijih i dugoročno najopasnijih mjera i poruka Plenkovićeve vlade do sada, te pokazuje da vladajući ne razumiju pravi smisao mirovinskog sustava i osiguranja.

"Ova najava mirovinske reforme je retrogradni povratak u devedesete, posljedice su nesagledive, a pokazuje da vlada ne razumije pravi smisao mirovinskog sustava i osiguranja kojemu je cilj očuvanje socijalne stabilnosti društva. Vlada pokazuje vrlo opasnu nakanu da razvlasti, i u jednu ruku nacionalizira preko 94 milijarde kuna građana, sa ‘de facto‘ najavom ukidanja drugog mirovinskog stupa", rekao je Vidović ističući da se ne zna kave bi reforma imala posljedice.

>>> Plenković za jesen najavio paket zakona iz mirovinske reforme

Dodao je kako je prijedlog najradikalnije odustajanje od biti, smisla i cilja reforme koja je započeta krajem devedesetih.

"Ovo što je izašlo kao prijedlog jedno je od nazlokobnijih i dugoročno najopasnijih mjera i poruka Plenkovićeve Vlade do sada. Riječ je, rekao bih, o doista neuvijenoj najavi demontaže najuspješnije i možda jedine prave reforme do sada, uz puni konsenzus političkih stranaka i socijalnih partnera", istaknuo je.

Upitan što misli o nezadovoljnim SDP-ovcima, koji navodno pišu pismo peticije kojom namjeravaju od šefa SDP-a Bernardića zatražiti da odstupi, kazao je kako se te stvari rješavaju unutar stranke.

"To što zvuči i buči s novinskih naslovnica nije SDP. SDP ima puno više članova od tih ljudi i sposoban je čuvati demokratsku stranu. Predsjednik stranke nije nedodirljiv, ali se može smijeniti jedino po definiranim pravilima. Ako se želi pokrenuti procedura, potrebne su 52 ruke u Glavnom odboru i ide se na nove izbore za predsjednika stranke. Procedura se ne pokreće preko ‘goluba pismonoše", poručio je.

23. travanj 2024 16:45