Aktualno
StoryEditor

Vigilare poziva Vladu i Sabor da ne ratificiraju Istanbulsku konvenciju

13. Rujan 2017.

Udruga Vigilare u srijedu je izrazila žaljenje zbog odluke Europskog parlamenta, koji je pozvao članice EU-a da ratificiraju Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulsku konvenciju, te je pozvala hrvatsku Vladu i Sabor da ne ratificiraju konvenciju.

>>>Udruga Vigilare traži od Plenkovića da ne ratificira Istanbulsku konvenciju

Iako je pravno neobvezujuća, ta je odluka još jednom pokazala da se Europski parlament ne libi izlaziti izvan okvira nadležnosti Europske unije i narušavati princip supsidijarnosti, ocjenjuje Vigilare i dodaje da je "takvo reketarenje država članica prijetnja demokraciji u Europi".

- Činjenica da pola država članica još uvijek nije ratificiralo Konvenciju dovoljno govori o tome koliko građani podržavaju ovu ideološku podvalu, koja im pod egidom zaštite žena od nasilja, želi nametnuti krajnje liberalni svjetonazor. Ideološki nasrtaji na obrazovni i zdravstveni sustav, koji su u Europi dominantno javni, nisu nimalo slučajni, već predstavljaju pokušaj rušenja tradicionalnog društva nametanjem genderizma i kulture smrti svim društvenim slojevima, tvrdi Vigilare.

Unatoč određenim pozitivnim aspektima Istanbulske konvencije, Vigilare će nastaviti pozivati premijera Andreja Plenkovića i hrvatsku Vladu da ostanu dosljedni stajalištu HDZ-a iz srpnja prošle godine da će se usprotiviti "nametanju bilo kakve, pa i rodne ideologije".

>>>AfD mladim ženama poklanja ‘suzavac protiv životinja’

Od Vlade i Sabora tražimo da pozitivne aspekte Konvencije koji se tiču nasilja nad ženama unesu u hrvatske zakone, a da rodnu ideologiju odlučno odbace i ne ratificiraju Istanbulsku konvenciju, poručuje Vigilare.

27. travanj 2024 22:02