Aktualno
StoryEditor

Viktor Lenac: Bude li na prodaju, interesenata već ima

29. Travanj 2018.

Tankerska plovidba i Uljanik, najveći suvlasnici Brodogradilišta ‘Viktor Lenac‘, prodali bi svoje udjele u riječkom škveru. Neslužbena je to informacija koju je Lider doznao iz visokopozicioniranog izvora, no u tim je tvrtkama nisu ni potvrdili ni demantirali.

U Uljaniku su napomenuli da je njihova aktivnost vidljiva na Zagrebačkoj burzi. Naš izvor navodi i da nekoliko velikih brodogradilišta, među njima i talijanski Fincantieri, pokazuje interes za preuzimanje udjela u ‘Lencu‘, kao i da se razgovori trenutačno ne vode te da će prodavatelji pričekati da vrijednost dionice naraste.

>>>Rossanda i dalje na čelu Uljanik Grupe

Ona je u utorak na Zagrebačkoj burzi bila malo veća od devet kuna, manje od svoje nominalne vrijednosti od 10 kuna, a u posljednjih godinu dana dionica je skočila najviše do 17,40 kuna. Zadarski brodar i pulsko brodogradilište u vlasništvo ‘Lenca‘ ušli su prije deset godina, dokapitalizirali ga i postavili na noge nakon stečajne agonije.

Tankerska plovidba zasad raspolaže s 36,55 posto, a Uljanik s 34,65 posto udjela u toj tvrtki. ‘Lenac‘ danas posluje uspješno. Lanjsku je godinu završio s više od pola milijarde kuna prihoda i uknjižio neto dobit od 36,5 milijuna kuna. Dobro ide i Tankerskoj plovidbi, koja bi na prodaji dionica mogla eventualno nešto zaraditi, ali Uljanik je u teškoćama.

>>>Brodogradilište Viktor Lenac u 2017. ostvarilo 70 posto više ukupnih prihoda

Namjera prodaje dionica ‘Lenca‘ može se iščitavati i iz izjave predsjednika Uprave Giannija Rossande da intenzivno rade na prodaji dijela Uljanikove imovine kako bi vratili pola  milijarde kuna duga svojem brodogradilištu 3. maj.

19. travanj 2024 00:25