05. studeni 2017.

Viktor Lenac: Osnovana tvrtka VL Steel

Brodogradilište ‘Viktor Lenac‘ nastavlja nizati dobre rezultate. Do kraja rujna riječki je škver uprihodio nešto više od 400 milijuna kuna i ostvario neto dobit prije oporezivanja od gotovo 34 milijuna kuna. Među važnim poslovnim događajima nakon isteka trećega kvartala bilježi osnivanje tvrtke VL Steel.

Cilj je novog društva, kaže predsjednik Uprave Aljoša Pavelin, osiguranje kvalitetnih proizvodnih radnika i smanjenje gubitaka koji nastaju zbog nepredvidljive kvalitete i pouzdanosti radnika podugovarača te sve viših cijena.

– Poslovni model podrazumijeva pružanje usluga prije svega našem brodogradilištu, a onda i tržištu. To znači da će radnici biti na raspolaganju brodogradilištu, a u razdobljima s manje posla poslat će se na neko od radilišta u inozemstvu. Naravno da će tvrtka poslovati pozitivno, ali njezin cilj nije profit – kaže Pavelin o novoj tvrtki u kojoj Lenac ima 75 posto udjela, a 25 posto uložio je njihov provjereni partner Marko Sobotinčić, ujedno direktor nove tvrtke.

>>> Viktor Lenac dobio novi posao za Američku ratnu mornaricu

Najvažniji je posao toga riječkog brodogradilišta u prva tri kvartala bila opsežna modernizacija zapovjednog broda američke Šeste flote USS Mount Whitney, koji je nakon deset mjeseci iz Lenčeva akvatorija isplovio sredinom listopada. Do rujna su u škveru obavljena 43 remonta i nekoliko specifičnih poslova, a u rujnu je ugovorena nova suradnja s Američkom ratnom mornaricom na remontu aluminijskoga katamarana USNS Trenton. Lenac je počeo surađivati i s renomiranom kuvajtskom tvrtkom Kuwait Oil Tanker Company na remontu njezina tankera, a od kraja rujna radi se i na dvije ugradnje sustava za pročišćavanje otpadnih voda.