25. svibanj 2018.

Vinkovački rock bend Punčke na turneji Bliskim istokom: Samo treba postaviti cilj

Tri do četiri mjeseca intenzivnog istraživanja bilo je potrebno Luciji Ivšić, liderici vinkovačkog rock benda Punčke da organizira turneju od osam koncerata svog benda u četiri države po Bliskom istoku.

Ovo je njihova prva turneja po Aziji i općenito jedna od rijetkih azijskih turneja nekog "manjeg" hrvatskog benda, a kaže Ivšić da je njeno istraživanje "uključivalo potragu za informacijama gdje i kako scena funkcionira ondje, na traženje gradova i klubova, gdje se scena vrti".

Provjeriti što prolazi - inače ideš turistički

Punčke će ovoj turneji u studenom svirati u Kuala Lumpuru u Maleziji, u Manili na Filipinima, u Tajvanu u gradovima Taipei, Kaoshiung, Tainan i Taizhong te za kraj u Japanu gdje će dvaput svirati u Tokyju, a savjetuje Ivšić drugim bendovima da je kod ovakvih turneja najvažnije "napraviti istraživanje - kamo želiš ići. Prva stvar koju ćeš napraviti je provjeriti kakva je njihova scena, gdje su klubovi, kakvi bendovi sviraju, koji žanr prolazi dobro. U protivnom ideš turistički".

Dugoročni plan benda je "nešto napraviti u Aziji. Oduvijek vidim Punčke u Aziji. Tamo ima prostora za nas, mi smo live dosta energičan bend, a to bi oni objeručke prihvatili, otvoreniji su za nove, drugačije stvari", kaže Ivšić.

Trošak turneje - 10.000 kuna po osobi

Ova njihova turneja nije jeftina, nego je "ulaganje u startu", kaže Ivšić i dodaje da je "bend pokrio avionske karte, a sve ostalo je osigurano" jer je "dogovorila honorar u svakom klubu". Dakle, njihov će trošak turneje biti oko 10.000 kuna po osobi, a Ivšić očekuje da će nakon turneje "u najgorem slučaju biti na nuli". Smještaj ne plaćaju, klubovi su osigurali opremu, a bend će na turneji prodavati merchandise, raznu bendovu robu - CD-e, majice itd.

Ivšić se i inače već 11 godina bavi bookingom - dogovaranjem koncerata za bendove, svoj i druge - a po Europi drži radionice i predavanja o bookingu koncerata: "Ja imam bend i zezam se, ali uspijevam zaraditi novac da bend održava sam sebe. Nije jednostavno, ali nije ni toliko komplicirano, samo treba postaviti neki cilj i odrediti način da dođem do njega optimalno".