Aktualno
StoryEditor

Vipnet prikazao praktične mogućnosti 5G tehnologije s brzinama od 20 Gbit/s

11. Srpanj 2018.

Telekom Vipnet u srijedu je u Zagrebu demonstrirao prve 5G bazne postaje i korisničke terminale s brzinama od 20 Gbit/s u živoj mreži, uz istodobni prikaz četiri primjera kako će dolazeća 5G tehnologija olakšati život građanima u području medicine, prometa, ‘gaminga‘ i video streaminga, izvijestili su iz Vipneta.

>>>HT uvodi 5G tehnologiju u Hrvatsku

"Nakon što je Vipnet prije godinu dana uz privremenu dozvolu Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti - HAKOM-a, proveo testiranja 5G funkcionalnosti u živoj mreži u Jastrebarskom, uslijedio je nastavak snažnih investicija u razvoj mobilnih mreža nove generacije i provedbu 5G transformacijskog programa, s demonstracijom svojih dostignuća oko implementacije 5G tehnologije u svakom kvartalu. Tako smo odradili i današnju demonstraciju u sklopu koje smo postigli brzinu veću od 20 Gbit/s u živoj 5G mreži, što je apsolutni brzinski rekord u mobilnom segmentu u Hrvatskoj", rekao je glavni direktor za tehniku Vipneta Tomislav Makar.

Ističe da će demonstrirane brzine i kapaciteti 5G tehnologije u budućnosti omogućiti gigabitne brzine na cijelom teritoriju RH, a što su osnovni preduvjeti za digitalizaciju, ravnomjerni razvoj i globalnu konkurentnost.

>>>Gordana Kovačević: Korisnici žele 5G, tehnologiju kojom mogu upravljati pogledom i mimikom

Podsjećajući da su prošle godine na području Jastrebarskog počeli s testnim korištenjem radio-frekvencijskog spektra na 3,5 GHz te u živoj mreži testirali spektar koji će se koristiti za razvoj 5G mreža, iz Vipneta dodaju da su potom u veljači ove godine predstavili prve 5G funkcionalnosti u živoj mobilnoj mreži, a u lipnju na Rabu i Cresu i gigabitnu povezivost, što su ocijenili i preduvjetom za smanjenje digitalnog jaza između otoka i kopna.

Prilikom današnje demonstracije prvi puta su pokazali i potpuno funkcionalnu 5G radio opremu, koja, kako kažu, uporabom nove radio tehnologije donosi novu paradigmu komuniciranja.

"Umjesto da korisnik traži signal, signal traži korisnika. 5G naprednom primjenom novih radio funkcionalnosti donosi poboljšanje u pokrivanju ili tzv. beamforming te gigabitne brzine tzv. multiple MIMO. Ta je tehnologija posebno korisna na moru gdje nema gustih sklopova baznih stanica, pa primjerice signal s jedne bazne stanice na moru prati plovilo koje tako dobiva maksimalno kvalitetnu uslugu dok se ne prebaci na sljedeću baznu stanicu, a istovremeno kombinacijom višestrukog odašiljanja osigurava gigabitne performanse kada je potrebno", objašnjavaju iz Vipneta.

>>>Ericsson predviđa milijardu korisnika 5G 2023. godine

O primjeni mogućnosti 5G tehnologija u medicini iznose primjer robotske operacije uz korištenje posebne robotske rukavice, što omogućava izvođenje operacije uz udaljenu kontrolu robota kroz VR tehnologiju, a čime liječnici i studenti mogu primiti povratni osjet dodira kroz tehnologiju i autentično iskustvo operacije.

Kao primjer u prometu iznose da se kombiniranjem 5G povezivosti, strojnog gledanja i umjetne inteligencije omogućava uporaba lokalnih aplikacija tako da prate kretanje objekata u 3D, i to sve u djeliću sekunde. To znači da, primjerice, vozilo prije ulaska u zavoj dobiva informaciju u realnom vremenu ima li prepreka ispred njega i o stvarnoj poziciji nekog objekta, pješaka, biciklista, automobila ili dr., nakon čega šalje informaciju o prepreci. Potom se ta informacija šalje u "cloud" i tamo obrađuje te procesor šalje povratnu informaciju vozilu i obavještava ga je li riječ o opasnosti.

>>>Vip do kraja godine postaje A1

U ‘gamingu‘ pak primjena 5G tehnologije velikih brzina i niske latencije (odaziv na mrežu) za igrače znači veće mogućnost od korištenja bežičnih VR setova do toga da nisu ograničeni lokacijom i igrati mogu bilo gdje s igračima s bilo kojeg kraja svijeta, odnosno neće više biti vezani za skupi hardver na fiksnoj poziciji nego će im biti dostatna VR oprema i cloud prostor za igre.

Očekuje se da će 5G omogućiti i snažniju ekspanziju tehnologije za virtualnu stvarnost, nove načine socijalne interakcije, kao i trenutan ‘upload‘ sadržaja visoke kvalitete te 360 video streaming s bilo koje udaljene lokacije.

20. travanj 2024 06:18