Aktualno
StoryEditor

Vipnet uprihodio 207 milijuna eura; porast od 4,3 posto

27. Srpanj 2017.

Zahvaljujući daljnjim pozitivnim pomacima u poslovnim rezultatima tvrtke i kontinuiranim investicijama u nove tehnologije, Vipnet je ostvario prihode u visini od 207 milijuna eura, što je za 4.3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Rast se odrazio i na EBITDA-u koja je porasla za 8.5 posto i iznosi 46.7 milijuna eura, stoji u odgovoru koji je ta telekomunikacijska tvrtka uputila Lideru. Navodi se kako je u prvih šest mjeseci Vipnet ostvario rast u svim ključnim kategorijama mobilnog i fiksnog segmenta.

>>>Vipnet ustaje protiv ‘neprihvatljive’ odluke AZTN-a o odnosima HT-a i Optime

Ukupan broj korisnika porastao je za 2,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, i iznosi ukupno 1.78 milijuna. Vipnet je zabilježio i rast broja pretplatnika od 6.3 posto. U usporedbi s rezultatima prvih šest mjeseci prošle godine, prihodi tvrtke porasli su 2.2 posto u mobilnom segmentu. Prosječan prihod po korisniku iznosi 11.7 EUR, što je 2.8 posto više nego u prvih šest mjeseci 2016. godine. 

Broj kućanstava koja koriste Vipnetove fiksne komunikacijske i TV usluge u prvih šest mjeseci 2017. godine porastao je na 305.3 tisuće, što je 10.2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Broj fiksnih širokopojasnih linija, u odnosu na isto razdoblje u 2016. godini porastao je za 9.4 posto, dok je broj fiksnih glasovnih linija porastao za porastao za 7.3 posto. U TV segmentu, kombinacijom kabelske, IPTV i satelitske televizije, Vipnet je u prvoj polovici 2017. godine ostvario porast broja korisnika od 6.1 posto. Prosječni prihod po liniji (ARPL) iznosi 27.4 eura što je porast od 16.8 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. U prvih šest mjeseci 2017. godine, Vipnet je zabilježio rast prihoda od 31.4 posto u fiksnom segmentu.

Vipnetove su investicije u prvih šest mjeseci 2017. godine iznosile ukupno 37.2 milijuna eura što je 14 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a odnosile su se većinom na izgradnju fiksne optičke mreže za superbrzi internet i mobilne 4G+LTE mreže. Vipnet je s vlastitom infrastrukturom dosegao 440 tisuća kućanstava u 43 grada fiksnom mrežom sljedeće generacije. Početak izgradnje vlastite FTTH mreže je označio i ulazak u 13 novih gradova diljem Hrvatske.

>>>Vipnet s vlastitom optičkom infrastrukturom prisutan u 43 grada

- Rezultati za prvih šest mjeseci u 2017. godini jasno pokazuju da je Vipnet najbrže rastući telekom operator u Hrvatskoj, koji bilježi rast u svim ključnim mobilnim i fiksnim kategorijama. Možemo reći da je to povezano s činjenicom da je Vipnet u Hrvatskoj i vodeći operator u pogledu razine zadovoljstva korisnika. Svjesni smo nepovoljnih uvjeta u tržišnoj utakmici u fiksnom segmentu, pogotovo nakon odluke Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja kojom je osnažena HT-ova dominantna pozicija na tržištu produljenjem njihove kontrole nad Optimom i H1. Unatoč svemu, Vipnet je i dalje predan razvoju širokopojasne infrastrukture. Prepoznajemo pozitivne korake koje je Vlada poduzela kroz Okvirni nacionalni program za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja koji je nedavno potvrdila i Europska komisija, te se veselimo prilici da doprinesemo izgradnji gigabitnog društva u Hrvatskoj – izjavio je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta.

13. travanj 2024 15:29