Aktualno
StoryEditor

Virginia Woolf svoj kruh cijenila je više od svoje književnosti

09. Siječanj 2017.

Nitko ne može misliti dobro, voljeti dobro, spavati dobro, ako nije jeo dobro. S tim se riječima u knjizi ‘Vlastita soba‘ Virginia Woolf dotaknula važnosti ukusnog obroka i dodala da je kvalitetna večera jako važna za kvalitetne razgovore. Premda je tu englesku književnicu i pokretačicu feminističke književne kritike najlakše zamisliti kako u mirnom kutku ‘vlastite sobe‘ (prema njoj, spisatelj mora imati osobni prostor za rad) svoje misli zapisuje u bilježnicu od koje se nije odvajala, navodno je bila aktivna i u kuhinji.

Pismo ljubavnici

Njezina navodna specijalnost bila su tijesta, kruh, a s posebnom je vještinom znala umijesiti tradicionalni engleski kruh, takozvani ‘cottage bread‘.

Premda je pripremu dnevnih obroka prepuštala svojoj kuharici Louie Mayer, iz pisama, a i svjedočanstava kuharice saznajemo da je itekako voljela kuhati, ono je bilo njezina jedina strast. Tako je primjerice u jednom pismu svojoj prijateljici i ljubavnici Viti Sackville-West napisala da je kupila novu pećnicu u kojoj može pripremati nezamislive stvari. ‘Uvjeravam te, Vita, kuhanje je bolje od pisanja ovih idiotskih knjiga‘, navela je. Nazvati njezine radove idiotskima bilo bi u najmanju ruku svetogrđe, ali Woolf je bila prilično kritična prema onome što piše, ali, zanimljivo, ponosna na ono što skuha.

Svjedočenje kuharice

Njezina navodna specijalnost bila su tijesta, kruh, a s posebnom je vještinom znala umijesiti tradicionalni engleski kruh, takozvani ‘cottage bread‘. U knjizi ‘Recollections of Virginia Woolf‘ (Sjećanja na Virginiu Woolf) njezina je kuharica navela da ju je književnica naučila ispeći savršen kruh, a činjenica da to zna i da u tome uživa prilično je neobična za pripadnice više klase poput Woolf. Kako navode na blogu posvećenom kuhanju i književnosti Paper and Salt, iz spisateljičinih pisama da se zaključiti da je vrijeme provedeno uz pećnicu, miješajući tijesto za nju djelovalo terapeutski, pomagalo joj da očisti glavu od negativnih misli koje su je redovito opsjedale. ‘Moj kruh se dobro peče…‘ riječi su iz njezina dnevnika koje zvuče poput kakve mantre, djeluju utješno; kao da hoće reći, sve ide po zlu, ali moj se kruh dobro peče…

Tradicionalni engleski kruh:

Sastojci:

700 g brašna

1 žličica soli

1 žlica šećera

vrećica instant-kvasca

2 žlice maslinovog ulja

oko 400 ml tople vode

Sastojke zamijesiti u tijesto i mijesiti desetak minuta. Oblikovati u loptu i položiti u posudu prethodno namazanu uljem. Okrenuti loptu tako da su sve strane obložene slojem ulja. Prekriti i ostaviti na toplom dok ne udvostruči obujam (oko sat vremena). Tijesto premijesiti i podijeliti u dva dijela – jedan veći (oko dvije trećine tijesta) i drugi manji (oko trećine tijesta). Oblikovati u lopte i razvaljati. Manji dio staviti na veći, posuti s malo brašna, a zatim zabiti drvenu kuhaču kroz centar obje lopte tako da se napravi rupa. Oštrim nožem zarezati rubove gornje i donje loptice tijesta. Premazati mlakom vodom i posuti brašnom. Prekriti krpom i pustiti da se diže još desetak minuta. Kruh pecite u prethodno ugrijanoj pećnici (190 stupnjeva Celzijevih) tridesetak minuta.

 

 

 

25. travanj 2024 07:01